18 April, 2019 11:41 PM
Zovko Mobility

Zvizdić očekuje da kosovska odluka neće ostati na snazi

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ocijenio je da je odluka Vlade Kosova da za deset odsto poveća porez na robu iz Srbije i BiH u suprotnosti s osnovnim principima trgovine u okviru CEFTA-e (Centralno evropski sporazum o slobodnoj trgovini).

Iz tih razloga u naredna dva dana tražit će se hitna reakcija CEFTA sekretarijata i drugih nadležnih tijela. 

– Ova odluka je praktično drugi ili treći pokušaj Kosova da na takav način privuče pozornost na sebe – svoj ekonomski status. Nismo još zvanično dobili dokument da bismo se mogli i zvanično o njemu očitovati – kazao je Zvizdić novinarima. 

Očekuje da će Evropska komisija promtno djelovati i da će ova odluka najdalje u narednih nekoliko dana biti stavljena van snage. 

U protivnom dodaje da BiH neće prisustvovati narednom ministarskom CEFTA sastanku, koji je zakazan za mjesec dana u Prištini.

U slučaju da takva odluka potraje, navodi da postoji mogućnost recipročnih uvedenih mjera. 

– Mislim da će Vlada Kosova, kao što je to uradila i prethodnih puta, povući odluku poslije jasnog obrazloženja da ona nije u skladu sa važećim aktima CEFTA sporazuma, čiji su oni članovi i kojom trenutno predsjedavaju – poručio je Zvizdić. 

Mjeru, koja podrazumijeva taksu od 10 odsto na sve proizvode koji se uvoze na Kosovu s porijeklom iz Srbije i BiH, osim na proizvode međunarodnih brendova koji se proizvode u te dvije zemlje, predložio je ministar trgovine Kosova Endrit Šalja tvrdeći da su takvi potezi međunarodna praksa. 

U reagovanju visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini rečeno je da ove mjere predstavljaju jasno kršenje CEFTA-e i da Evropska unija očekuje da se Kosovo, koje trenutno predsjedava CEFTA-om, u potpunosti pridržava obaveza iz CEFTA i da opozovu ovu mjeru.

Smanjen je broj nezakonitih ulazaka migranata u BiH 

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac poručili su danas da je usljed jačanja državne granice smanjen broj nezakonitih ulazaka migranata u BiH te je spriječen ulazak u državu više od 14.000 osoba.

– U ovom trenutku imamo značajan smanjen broj dolazaka i odlazaka migranata, a nadam se da ćemo uskoro postići i naš sporazum sa Fontexom čime ćemo zatražiti angažman njihovih policijskih snaga na granici sa Srbijom i Crnom Gorom. Ponašat ćemo se u skladu sa tri osnovna principa – zadržati humani pristup prema ljudima koji su u potrebi, poštivati međunarodno pravo i domaće zakone o azilantima i izbjeglicama  – potvrdio je Zvizdić.

Iznoseći na današnjoj pres-konferenciji relevantne podatke, naveo je da je od početka godine u BiH ušlo 20.000 migranata i da je po osnovu readmisije u druge države vraćeno 899 migranata.  

– Namjeru za azil izrazilo je njih 19.986, dok je zahtjev za azil podnijelo 1.315 migranata. Najviše ih je došlo iz Pakistana, Irana, Sirije, Afganistana, Iraka i Libije – rekao je Zvizdić.

U cilju obezbjeđenja smještajnih kapaciteta ističe da je u funkciju stavljen objekat u Salakovcu, Delijašu i Istočnom Sarajevu, a završena je adaptacija prihvatnog centra za migrante u kasarni “Ušivak” u Hadžićima, čiji je kapacitet 400 migranata.

Očekuju da se uskoro okonča i adaptacija đačkog doma u Bihaću, kapaciteta oko 700 migranata.

– U prihvatnom centru u tvornici Bira u Bihaću u ovom trenutku ima oko 500 migranata, a u hotelu Sedra nalaze se porodice sa djecom i maloljetnici bez pratnje, njih oko 400 – naveo je Zvizdić.

Također, demantovao je pisanja austrijskih medija o navodnom postojanju 20.000 migranata koji se nalaze na bh. granici i čekaju da izvrše proboj u Evropsku uniju.

– Riječ o dezinformacijama kojim se čini velika šteta BiH, a Austrija je veliki prijatelj BiH – kazao je Zvizdić.

Ovom prilikom ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac istakla je da su jedina sredstva koje su dobile institucije BiH ona od Vlade Češke u iznosu od milion eura.

– Iz IPA fondova do sada je izdvojeno šest miliona eura kao pomoć za djelovanje u toku migrantske krize, zatim miliona eura iz Fonda za migrante i milion eura Međunarodne organizacije za migracije (IOM). Ova sredstva realizuju se putem naših partnerskih organizacija IOM-a i UNICEF-a – kazala je Borovac na pres konferenciji održanoj nakon sjednice Vijeća ministara BiH.

Davanje odgovora na 655 dodatnih pitanja Evropske komisije – do sada završeno više od 95 posto posla

Govoreći o evropskim integracijama, predsjedavajući Zvizdić naglasio je da su radne grupe koje rade na davanju odgovora na 655 dodatnih pitanja Evropske komisije do sada završile više od 95 posto posla.

– Ovaj proces odvija se u pozitivnom pravcu. Ostalo je da se riješi 15 pitanja unutar radnih grupa, što će rješavati komisije mehanizma koordinacije – ističe Zvizdić, koji je izrazio optimizam da odgovori mogu biti predati do kraja godine i da u narednoj BiH dobije kandidatski status.

U tome bi, kako kaže, pomogla činjenica kada bi novoizabrani članovi Predsjedništva BiH imali konsenzus u pogledu evropskih integracija i kada bi njihova prva zajednička posjeta bila posjeta Briselu, kojem bi iskazali dobru političku volju, te spremnost i saradnju na jačanju evropskog puta u BiH.

– Što se tiče Vijeća ministara BiH potpuno smo spremni da pripremimo odgovore na dodatna pitanja i da ih oni prilikom svoje prve posjete Briselu predaju ovlaštenim predstavnicima Evropske komisije i time pokažu da je BiH potpuno opredijeljena za evropski put – dodao je Zvizdić.

federalna.ba/Fena

RH Saloni Živinice