18 April, 2019 11:30 PM
Zovko Mobility

Srbija: Kosovo krši Sporazum CEFTA

Vlada Kosova posljednjih nekoliko godina je u više navrata donosila mjere kojima su stvarane carinske i nacarinske barijere u trgovini sa Srbijom, čime je kršila Sporazum o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi (CEFTA).

Srbija, kako tvrde u Ministarstvu trgovine, nije primjenjivala necarinske barijere u trgovini sa Kosovom, a postoje konkretni slučajevi kada su zaustavljene određene isporuke zbog neposjedovanja statusno neutralnih, odnosno usaglašenih dokumenata.

Kosovska vlada je jučer donijela odluku da se za 10 procenata povećava porez na robu uvezenu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić je rekao da očekuje da danas na tu odluku Prištine reaguje Evopska komisija.

On je kazao da se od Evropske komisije očekuje odgovor da li CEFTA i dalje postoji i u kom sastavu. Trenutno su na snazi necarinske barijere koje je uvelo Kosovo za dva proizvoda iz Srbije – brašno i građevinske blokove.

Privremene institucije u Prištini su odlukom od 19. oktobra prošle godine (koja se primjenjuje od 23. oktobra) uvele posebne dažbine na brašno porijeklom iz centralne Srbije u iznosu od 40 eura po toni.

Kosovo je u julu ove godine uvelo carinu od 30 posto za kukuruz, voće i povrće, koja je pod pritiskom EU ukinuta.

federalna.ba/Beta

RH Saloni Živinice