18 April, 2019 11:31 PM
Zovko Mobility

Kurz: Neophodan uspješan kraj dijaloga Beograda i Prištine

Srbija može postati članica Evropske unije samo ako se dođe do uspješnog rješenja između Srba i Albanaca za pitanje Kosova, izjavio je danas austrijski kancelar Sebastian Kurz u Beogradu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Kurz je kazao da je od presudnog značaja da dijalog bude ne samo nastavljen, nego i da se dođe do uspješnog rješenja.

“Pristup u EU može biti realizovan samo ako dijalog dođe do rješenja, stoga je sasvim presudno, iz mog ugla gledanja, da taj dijalog bude uspješno okončan i stoga molim građane da podrže političare na tom putu”, rekao je.

Prema njegovim riječima, za članice EU-a i Austriju je bitan miran suživot te je sada jedinstvena prilika da prošlost ostane prošlost i da se zajedno krene u budućnost.

“Veoma se nadam da će takav uspjeh biti moguć jer kao prijatelj regiona sam uvjeren da ovaj region treba da postane dio EU-a i zato ću reći da EU može da bude potpuna samo s državama Zapadnog Balkana”, dodao je.

Austrijski kancelar je rekao da je stav Austrije jasan – da ukoliko u regionu dođe do rješenja koji dugoročno može da osigura mir, oni će to podržati.

“To, kako se meni čini, jeste i većinski stav u EU. Ne može biti zadatak EU-a da u ovako ključnom procesu bude smetnja, već aktivna podrška, ali smo svjesni da je to dugačak put, ali koji je veoma prisutan”, dodao je.

On je istakao da Austrija kao predsjedavajuća Vijeću EU-a čini sve kako bi države Zapadnog Balkana, naročito Srbiju približila Evropskoj uniji, dodavši da se nada da će u ovoj polovini godine biti otvorena dodatna poglavlja u pregovorima sa EU-om.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je zahvalan austrijskom kancelaru što vodi računa o Srbiji, te da mu se čini da obojica “i te kako dobro razumiju da su mir i stabilnost uslov za dalji napredak, kako Srbije, tako i čitavog regiona”.

“Zahvalan sam na činjenici da Austrija podržava svako rješenje do kog bi obje strane mogle da dođu. Mi smatramo da je pokušaj pronalaženja kompromisnog rješenja najbolje za Srbiju, iako mali broj građana to podržava”, rekao je Vučić.

Kako je objasnio, dobro je da je Kurz otvoreno rekao da je za ulazak u EU preduslov uspješan završetak dijaloga Beograda i Prištine.

Upitan kada će biti nastavak dijaloga, Vučić je rekao da ne zna, ali da “smo uvijek i u svakom trenutku spremni za nastavak dijaloga”.

Na pitanje da li će ići u Pariz povodom stogodišnjice potpisivanja primirja u Prvom svjetskom ratu, a nakon što je u katedrali Notre Dame bila istaknuta zastava Kosova, Vučić je odgovorio da se to dešava svuda, upitavši da li je to razlog da nigdje ne ide.

“Hoćete li da Srbija ne bude predstavljena u Parizu, zemlja koja je najviše propatila tokom Prvog svjetskog rata, da ne budemo predstavljeni tamo, kažite mi samo šta hoćete od Srbije. Reći ću Macronu da mi se ne sviđa, pa šta, je li to razlog da ne odem tamo, šta je smisao toga što traže, da ne razgovaramo ni sa kim, da zatvorimo Srbiju, da ne trgujemo ni sa kim, jer smo stalno uvrijeđeni”, upitao je Vučić.

Predsjednik Srbije je govorio i o odnosima Srbije i Austrije, istakavši da su bilateralni odnosi dvaju zemalja vrlo dobri, da je saradnja dobra na političkom, a još bolja na ekonomskom planu te će prvi put ove godine trgovinska razmjena dvaju zemalja preći milijardu eura.

Kurz se danas sastaje i sa predsjednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

federalna.ba/AA

RH Saloni Živinice