18 April, 2019 11:29 PM
Zovko Mobility

Bišćani potpisuju peticiju za izmještanje migranata iz grada

Na bihaćkom glavnom trgu građani od danas mogu potpisati peticiju kojom se traži izmještanje ilegalnih migranata i izbjeglica iz urbanih dijelova grada, prvenstveno iz nekadašnjeg Đačkog doma i parka Borići.

Protesti Bišćana krajem prošlog mjeseca većinom nisu urodili plodom, a i pored postojanja zabrane ulaska na Unsko-sanski kanton, na ovom području se i dalje primjećuje veći broj migranata nego što su smještajni kapaciteti u dva privremena prihvatna centra.

– Peticija se upućuje federalnom ministarstvu, državnom, kantonalnom i Gradu Bihaću, svim instancama i vladajućim strukturama. Krajnje je vrijeme da se poduzme nešto, da se ti ljudi smjeste, da ne lutaju po gradu – kaže Senad Zanačić, član Inicijativnog odbora ‘Građani za sigurniji Bihać’.

Iz ove neformalne grupe građana kažu da su Bihać i njegovi građani ostavljeni od države. S tim se slažu i građani Bihaća.

– Ovo je sad još podnošljivo. Uz to moramo biti i malo humani, na nekoj fer osnovi – kaže Sulejman Alagić.

– Mi Bišćani smo uvijek bili humani. Ali svojim očima gledam i čudim se kako je moguće da u užem dijelu grada Sarajeva, gdje šetam svaki dan, nema ama baš nijednoga – navodi Meša Dizdarić.

Odnedavno, migranti u Bihać dolaze pješice, odnosno iz voza izlaze na stanicama prije Bihaća, jer ih u Bihaću dočekuju autobusi koji ih transportuju natrag u Sarajevo. Zbog toga su i na pružnoj relaciji postavljeni policijski punktovi.

– I dalje ne znamo i u toku su aktivnosti s Kantonalnom inspekcijom da se utvrdi broj migranata koji se nalaze na području grada Bihaća i Velike Kladuše u privatnim smještajima – ističe Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a USK-a.

Prema kapacitetima prihvatnih centara, u USK-a može boraviti oko 2.500 ljudi.

federalna.ba

RH Saloni Živinice