19 April, 2019 12:13 AM
Zovko Mobility

Vlada Makedonije usvojila nacrt ustavnih amandmana

Vlada Makedonije je danas usvojila nacrt ustavnih amandmana kojima se ime države mijenja u “Sjeverna Makedonija” i “pojačavaju garancije makedonskog identiteta i državnosti”. Sada slijedi postupak razmatranja amadmana koji traje 30 dana, nakon čega će Vlada utvrditi amandmane nakon čega slijedi još 30 dana za novu, finalnu sjednici Sobranja, rekao je Zaev.

“Usvojena su četiri ustavna amadmana u skladu sa Dogovorom sa Grčkom koji su jednostavni, ne sadrže ništa sporno i u saglasnosti su s međunarodnim standardima. Zato zaslužuju podršku svih poslanika u ime integracije u EU i NATO”, rekao je premijer Zoran Zaev na konferenciji za novinare.

Premijer je rekao da su prijedlozi osam opozicionih poslanika koji su s vladajućom većinom glasali za početak ustavnih izmjena, takođe prihvaćeni: da se pojača “garancija identiteta” i da se naziv države promijeni tako da kada Skupština Grčke ratifikuje Dogovor iz Prespe, ratifukje i protokol o pristupu Makedonije u NATO.

Dodao je da je “on-line (u kontaktu) s Grčkom, s kojom se stalno konsultuje, ne obavezujuće, već prijateljski”, i da “oni imaju razumijevanja”.

Zaev je rekao da se prvi amandman odnosi na to da se naziv “Republika Makedonija” promijeni svuda u Ustavu u novi naziv, sem u Članu 36. koji kao istorijski osvrt govori o antifašističkoj borbi u kojoj je nastala Makedonija.

Drugim amadmanom će, po njegovim riječima, u Preambuli Ustava termin “Odluke ASNOM-a” biti zamijenjen “Proglasom ASNOMA-a” i biće dodat “Ohridski okvirni dogovor”.

Premijer je objasnio da se sada u Ustavu Makedonije spominju odluke ASNOMA-a u kojima je i jedna rečenica u kojoj se poziva na ujedinjavanje s Makedoncima iz Grčke i Bugarske, i da će zato umjesto “odluke” pisati “Proglas” ASNOM-a u kojem nema tog poziva.

Ta odluka ASNOM-a “nije u saglasnosti s novim pricipima građenja priajteljstva sa susjedima, pa se zato to u Preambuli mijenja”, rekao je Zaev, obrazlažući drugi amadman za ustavne izmjene u skladu s Dogovoru sa Grčkom.

U vezi s “Ohridskim dogovorom” kojim je 2001. prekinut unutrašnji konflikt, premijer je ponovio da je taj dogovor “konstitutivni dio Ustava i da se sada samo dodaju formulacije u Preambulu”. “To je fer prema svim manjim zajednicama”, rekao je Zaev.

Kako je rekao, trećim amadmanom samo se dodaje jedan stav u Ustavu – da Republika poštuje suverenitet, teritorijani integritet i političku nezavisnost susjednih država, što, istakao je, daje snažnije garancije trajnosti i nepovredivosti granice s Grčkom, iako se odnosi na sve susjede.

U četvrtom amandmanu, pored potvrđivanja “makedonskog identiteta”, naveo je da je “na evropski način” preformulisan dio da Republika štiti prava i interese svojih državljana koji žive ili borave u inostranstvu i unapređuje njihove veze sa otadžbinom.

Zaev je kao važno istakao da mu je važno da je za proces evrointegracije prvi put obezbjeđena dvotrećinska većina za izmjenu Ustava u skadu s Dogovorom sa Grčkom, koji otvara vrata Makedoniji u EU i NATO, i apelovao i na opozicione poslanike da se priključe tom procesu.

“Svi znamo da ne postoji mogućnost za bolji dogovor, niti za drugi dogovor. Dogovor je ‘fair enough’, pošten, pravedan i s jednakim dobicima za obje strane. Konačno, otvara vrata EU i NATO, a sve, bar parlamentarne partije su za EU i NATO”, rekao je premijer.

Konačnu odluku će, rekao je, poslanici donijeti samostalno.

federalna.ba/Beta

RH Saloni Živinice