19 August, 2019 7:40 PM
Zovko Mobility

Nova Kaledonija glasa o nezavisnosti od Francuske

Nova Kaledonija, francuski arhipelag u južnom Pacifiku, priprema referendum o nezavisnosti – u posljednjem koraku u trodecenijskim naporima dekolonizacije.

Nedjeljno glasanje od ključnog je značaja za ublažavanje napetosti između domorodačkih Kanaka, koji su svojevremeno patili od stroge segregacijske politike, i potomaka evropskih kolonizatora. Također je predstojeći referendum  test snage veza između Francuske i prekomorske teritorije, koja se nalazi istočno od Australije i ima 270.000 stanovnika.

Glasači će također odgovoriti na pitanje “Da li želite da Nova Kaledonija stekne puni suverenitet i postane nezavisna?” Posmatrači tvrde da će, na osnovu prethodnih izbornih rezultata i anketa, glasači vjerovatno podržati ostanak u Francuskoj.

Teritorija uživa veliki stepen autonomije ali se oslanja na francuski državu u odbrani, policijskim poslovima, vanjskoj politici, pravosuđu i obrazovanju.

Referendum je rezultat procesa započetog prije 30 godina nakon višegodišnjeg nasilja koje je suprotstavilo kanačke aktiviste za nezavisnost onima koji su izrazili spremnost za ostanak u Francuskoj, prenosi Associated Press.

federalna.ba/Fena

RH Saloni Živinice