18 April, 2019 11:43 PM
Zovko Mobility

Evropske zemlje osudile najavljene izbore na istoku Ukrajine

Osam evropskih zemalja je danas osudilo organizovanje “nelegitimnih izbora” na istoku Ukrajine 11. novembra, na kojima će se birati lideri samoproglašenih repulika Donjeck i Lugansk, i pozvalo Rusiju da iskoristi svoj “značajan uticaj” da te izbore spriječi.

“Ako budu održani, ti nelegitimni ‘izbori’ krše sporazume iz Minska i ukrajinski zakon. Pozivamo separatiste da odustanu od svojih planova za te ‘izbore’ i apelujemo na Rusiju da upotrijebi svoj značajan uticaj da spriječi održavanje tih ‘izbora'”, naveli su u zajedničkoj izjavi Francuska, Holandija, Poljska, Švedska i Velika Britanija, evropski članovi Savjeta bezbjednosti UN. Izjavu su potpisali i Italija, Belgija i Njemačka.

U izjavi se navodi da Rusija treba da “odigra svoju ulogu i obustavi finansijsku i vojnu podršku separatistima i povuče svoje trupe i opremu s ukrajinske teritorije”.

Izjavu je pročitala britanska ambasadorka Karen Pierce pred sastanak SB o Ukrajini. Evropljani su tražili da ta sjednica bude iza zatvorenih vrata ali je Rusija insistirala da ona bude javna.

Na izborima u Donjecku će se birati novi lider, pošto je vođa te samoproglašene republike Aleksandar Zaharčenko ubijen u atentatu krajem avgusta.

federalna.ba/Beta

RH Saloni Živinice