28 Februar, 2020 7:20 PM
Zovko Mobility

Tužilaštvo BiH uložilo 50 dokaza protiv pet osoba za genocid u Srebrenici

Uloženo je preko 50 dokaza, a odbrana Miodraga Josipovića uložila je prigovor relevantnosti na sedam dokaza, dok odbrane drugih optuženih nisu prigovarale.Predrag Tomić, tužilac Tužilaštva BiH, među materijalnim dokazima uložio je depeše Dragomira Vasića iz 1994. i 1995. te naredbu Danila Zoljića iz 1994. godine, ali nije navođeno šta konkretno ovim i drugim uloženim dokazima Tužilaštvo namjerava dokazati.

Uloženi su i dokumenti drugih visokopozicioniranih ljudi iz vojske i policije Republike Srpke iz 1995. godine.

Tužilaštvo BiH je uložilo i izvještaj o radu Odjeljenja policije za juli 1995., Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik, te izvještaj o radu Policijske stanice Skelani za isti period.

Tužilaštvo BiH tereti Miodraga Josipovića, Branimira Tešića, Dragomira Vasića, Danila Zoljića i Radomira Pantića za genocid počinjen u Srebrenici. Na teret im je stavljeno prisilno premještanje, transport, zarobljavanje, a nekima od njih i pogubljenja muškaraca i dječaka.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), a Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu. Vasić je, kako je navedeno, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik, Zoljić komandant posebnih jedinica CJB-a, a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica policije.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. oktobar, javlja BIRN BiH.

(Klix.ba)
RH Saloni Živinice