19 August, 2019 5:09 AM
Zovko Mobility

Preminula Milena Dravić

Filmska glumica Milena Dravić preminula je noćas u 79. godini u Beogradu, poslije teške bolesti. Glumila je u više od sto filmskih ostvarenja.

Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima “Prekobrojna”, “Kozara”, “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, “Rad na određeno vrijeme”, “Moj tata na određeno vrijeme”, “Sekula se opet ženi”, “Nije lako sa muškarcima” i “Zona Zamfirova”.

Poznata je još i kao učiteljica iz kultne serije “Priče iz Nepričave”, Vera iz “Policajca sa Pijetlovog brda”, zatim kao Vukosava Petrović i Spomenka iz TV-komedija “Pozorište u kući” i “Lud, zbunjen, normalan”.

Sa svojim trećim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni šou program “Obraz uz obraz”.

Milena je često igrala samohrane majke, seljanke, žene iz radničke klase, bila je i pionir i ekscentrična junakinja filmova Crnog talasa, a velikim dijelom na uspjehu u karijeri duguje i romantičnim komedijama u kojima je glumila uz Ljubišu Samardžića.

Bila je dobitnica Nagrade za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalne nagrade “Zlatna ruža” na Filmskom festivalu u Veneciji, prestižnih nagrada Dobričin prsten i “Žanka Stokić” za cjelokupan doprinos jugoslavenskoj i srbijanskoj kinematografiji

Osvajala je i nagrade “Joakim Vujić”, nagrade “Pavle Vuisić” na Filmskim susretima u Nišu, četiri “Zlatna ćurana”na Danima komedije u Jagodini i čak rekordnih deset “Zlatnih arena” na Filmskom festivalu u Puli. Zbog toga je često smatraju najvećom zvijezdom u historiji srbijanske i jugoslavenske kinematografije.

Rođena je 5. oktobra 1940. u Beogradu.

RH Saloni Živinice