24 Juni, 2019 6:35 PM
Zovko Mobility

Sumnja se u način remonta i ulaganje u modernizaciju

Još nije poznat uzrok eksplozije u Rafineriji Brod, u kojoj je sinoć poginuo jedan, a povrijeđeno9 radnika. Uviđaj još traje. Lokalno stanovništvo pamti i ranije eksplozije u ovoj rafineriji. Gorjelo je ovdje i prija trideset godina, ali i 2011., kada su poginula tri radnika. Danas se ponovo poteglo pitanje nedovoljnog ulaganja i zastarjele opreme kao mogućih uzroka nesreće.

videoprilog Đenite Huseinbegović i Lejle Čeljo (Dnevnik 2)

Za mnoge poznavaoce prilika i šireg konteksta zbivanja oko rafinerije, ovo nije veliko iznenađenje. Najviše se sumnja u to da je rafinerija remontovana kako treba i da je u njeno održavanje i modernizaciju ulagano onoliko koliko je bilo neophodno. A ako se havarija desila na mjestu koje je već remontovano, pitanje je koliko se ozbiljno pristupilo izvođenju radova na objektima koji zahtijevaju posebne sigurnosne uvjete.

“Prosto se ne zna da li je to plod lošeg remonta koji je navodno urađen ili je plod nekog kapaciteta koji nije remontovan u prethodnom periodu – sve u svemu, Rafinerija je u fokusu, ja mislim da bi trebalo sjesti i analizirati tu situaciju sa aspekta ministarstva za privredu i poreske uprave jer jednostavno nije normalno da neko posluje i da pravi gubitke i da mi ne znamo kome je ta kompanija dužna”, kaže ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Od početka njene privatizacije kruže priče kako je to politički projekat u kojem se njenom kupcu iz Rusije gledalo kroz prste u svakom pogledu. Od prodajne cijene do uvjeta za proizvodnju goriva, ekološke zaštite i, naravno, ulaganja u modernizaciju. Narušavanje okoliša posebna je priča, bezbrojni su bili protesti građana u širokom krugu oko Rafinerije, ne samo u BiH već i u Slavonskom Brodu u Hrvatskoj, i to zbog velikih emisija štetnih gasova, jer su tehnologije zastarjele i narušavaju zdravlje stanovništva. Je li loš odnos prema komplikovanim rafinerijskim postrojenjima mogući uzrok i najnovijeg incidenta? Proizvodnja nafte i naftnih derivata spada u visoko rizične tehnologije i zbog toga zahtijeva posebne provjere i plan zaštite od eventualnih katastrofa.

“To je firma koja se nalazi uz granično područje s Hrvatskom – to i s te strane predstavlja malo povećan rizik. Vjerovatno je uloženo manje nego što treba i da je uređeno što treba, vjerovatno ne bi došlo do ovog”, ističe Zehrudin Osmanović, profesor na Tehnološkom fakultetu u Tuzli.

Poznato je da Rafinerija godinama posluje negativno. Samo u prvih 6 mjeseci ove godine zabilježila je dubiozu od 650 miliona maraka. A dubioza je dugogodišnje stanje.

“Prema onom što su revizorski izvještaji rekli, nejasna je mogućnost opstanka kompanije s takvim finansijskim rezultatima. Mi smo taoci jedne privatizacije u kojoj apsolutno ništa nije jasno, ali to izgleda nikoga ne brine”, upozorava Pavlović.

Manipulacijama je Rafineriji omogućeno da proizvodi i prodaje gorivo koje kvalitetom ne ispunjava ni minimum uvjeta za prodaju bilo gdje, osim u našoj zemlji. Ovaj incident najnoviji je slučaj koji ukazuje na inače neodgovoran odnos većine stranih kupaca preduzeća u našoj zemlji.

federalna.ba

RH Saloni Živinice