24 Juni, 2019 6:35 PM
Zovko Mobility

Dvojica astronauta će biti prebačena u Moskvu

NASA je saopćila u četvrtak da će dvojica astronauta biti prebačeni u Moskvu nakon prinudnog slijetanja u stepe Kazahstana.

Astronaut NASA-e Nick Hague i Roskosmosa Aleksej Ovčinin prinudno su danas sletili u stepe Kazahstana  nakon havarije na ruskoj svemirskoj kapsuli Sojuz koja ih je prevozila na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Administrator  NASA-e Jim Bridenstine navodi u saopćenju za javnost da su Hague i Ovčinin u dobrom stanju i da će biti prebačeni u centar za obuku kosmonauta Gagarin u Zvjezdanom gradu u blizini Moskve.

Dodao je da će “biti provedena opsežna istraga o uzroku ovog incidenta”.

Visoki zvaničnik ruske vlade  izjavio je da je Rusija suspendovala lansiranje ljudskih posada u svemir čekajući na istragu o uzroku havarije na Sojuzu.

Zamjenik ruskog premijera Jurij Borisov izjavio je da se kapsula Sojuz automatski odvojila od motora kada se pokvario 123 sekunde nakon lansiranja s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu koji koristi Rusija.

Borisov je istaknuo da će Rusija podijeliti sve bitne informacije sa Sjedinjenim Državama, dodajući da će istraga uzroka havarije na Sojuzu biti provedena, prenosi Associated Press.

federalna.ba/Fena

RH Saloni Živinice