24 Juni, 2019 6:32 PM
Zovko Mobility

Rim ne odustaje od svog plana proračuna

Vladajuća talijanska koalicija poručila je u srijedu da neće odustati od svog plana povećanja proračunskog deficita, ignorirajući time signale financijskih tržišta te kritike Europske unije i parlamentarnog ureda za proračun.

Taj ured, nestranačko tijelo čiji je zadatak verificirati proračun, u utorak je odbio potvrditi vladin višegodišnji plan, tvrdeći da se njime predviđa gospodarski rast koji je suviše optimističan.

Mišljenje ureda nije obvezujuće, no njegovo odbacivanje prognoza rasta natjeralo je ministra gospodarstva Giovannija Triju da se drugi dan zaredom vrati u parlament kako bi pojasnio plan.

Tria, koji nije član nijedne političke grupacije te se smatra pobornikom fiskalne discipline, rekao je parlamentu da vlada stoji iza svojih predviđanja.

Investitori su na plan vlade odgovorili prodajom talijanskog duga, povećanjem troškova zaduživanja Italiji te naštetivši bankama koje imaju velike udjele u državnim obveznicama.

“Uvećanje prinosa na državne obveznice zabilježeno posljednjih nekoliko dana svakako je zabrinjavajuće, no ponavljam da je to pretjerana reakcija koja nije opravdana u talijanskim gospodarskim temeljima”, poručio je Tria.

“Ovaj proračun ne dovodi u pitanje održivost duga. Jasno je da vlada mora pokušati vratiti povjerenje i učinit će sve što može da to postigne”, dodao je Tria.

Čelnici dviju koalicijskih stranaka ponovili su da neće popustiti pred pritiskom. Vođa Pokreta pet zvijezda Luigi Di Maio je za radio RAI rekao kako neće “izdati” Talijane promjenom plana o proračunu.

Predsjednik Lige Matteo Salvini je na televiziji RAI upozorio “špekulante” da vlada neće posustati.

Istaknuo je kako se “nekoliko velikih financijskih institucija” “klade da će Italija odustati” od svog plana.

“U krivu su”, kazao je Salvini.

federalna.ba/Hina-Reuters

RH Saloni Živinice