18 Januara, 2021 3:34 PM
Zovko Mobility

Jedna osoba poginula, devet povrijeđeno u eksploziji u Rafineriji

Jedno lice smrtno je stradalo, a devet je povrijeđeno u eksploziji koja se desila u krugu Rafinerije nafte u Brodu u utorak oko 21,30 sati, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovu informaciju potvrdila je u izjavi za Anadolu Agency (AA) Dragana Kerkez, glasnogovornica Policijske uprave Doboj.

“Jedno lice smrtno je stradalo, a devet lica je povrijeđeno u nesreći koja se dogodila u Rafineriji nafte Brod. Od devet povrijeđenih lica, tri su otpuštena na kućno liječenje, dok je šest lica prevezeno na dalje pretrage u bolnicu u Doboju”, kazala je Kerkez.

Uzrok eksplozije još uvijek nije poznat, a otvorena je istraga o njoj.

Uviđajem na mjestu nesreće rukovodi dežurni tužilac Okružnog javnog tužiteljstva Doboj zajedno sa pripadnicima PU Doboj, nakon čega će biti poznato više infromacija, rekla je Kerkez.

Požar, koji je buknuo nakon sinoćnje eksplozije i vidio se čak iz susjednje Hrvatske, iz Slavnonskog Broda na lijevoj obali rijeke Save, ugasili su vatrogasci.

Rano jutros, u Brodu je maglovito vrijeme, te je mjesto nesreće slabo vidljivo izvan kruga Rafinerije. Inače, fotografisanje postrojenja Rafinerije nije dozvoljeno. Na ulicama se sretne tek pokoji stanovnik ovog mjesta na sjeveru BiH, na samoj granici sa Hrvatskom.

O detaljima nesreće javnosti bi danas trebalo da se obrate nadležni iz opštine Brod.

Rafinerija nafte brod je jedina kompanija za preradu nafte i proizvodnju naftnih derivata u Bosni i Hercegovini. Osnovana je krajem 19. vijeka. Za vrijeme SFRJ bila je u državnom vlasništvu i doživjela najveću ekspanziju i širenje proizvodnje. Privatizovana je 2007. godine. Djeluje u okviru OPTIMA grupe koja je u vlasništvu ruskog Zarubežnjefta.

Utvrđuju se uzroci havarije u Rafineriji, nema opasnosti po zdravlje

Iz „Optima grupe“ danas je saopćeno da su, nakon sinoćnjeg požara u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, mjerni pokazatelji kvaliteta vazduha u granicama normale i da nema opasnosti po zdravlje stanovnika Bosanskog Broda i susjednih općina.

Formirana je, kako preciziraju, operativna komisija za lokalizaciju i uklanjanje posljedica sinoćne havarije.

Od danas je i službena komisija pristupila istraživanju razloga nastalog incidenta i određivanju razmjera posljedica.

“Rezultati komisije bit će objavljeni naknadno”, navodi se u saopćenju iz „Optima grupe“, čiji je osnivač ruska kompanija “NjeftegazInKor”, vlasnica Rafinerija nafte Bosanski Brod.

Kako dodaju, u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu sinoć u 21.30 došlo je do požara, koji je u potpunosti lokalizovan u 22.40 sati.

Povrijeđeno je deset osoba i pružena im je potpuna medicinska pomoć.

“Povrijeđeni radnici nisu životno ugroženi, ali nažalost, jedna radnik je preminuo usljed zadobijenih povreda”, navode iz “Optima grupa”.

Povrijeđeni u brodskoj rafineriji van životne opasnosti

federalna.ba/AA/Fena

RH Saloni Živinice