4 Juna, 2020 10:04 PM
Zovko Mobility

Ništa od izgradnje Bloka 7 u Tuzli, Kinezi se povlače iz projekta!!

Kineski investitori Konzorcij China Gezhouba Group Company Ltd – CGGC i China Energy Engineering Group, Guangdong Electric Power Design Institute Co. i Ltd – GEDI nakon septembra se defintivno povlače iz kapitalnog projekta gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Ovu informaciju su za Klix.ba potvrdili bh. zastupnici navedenog kineskog konzorcija. Kako su rekli, kineski investitori očekivali su da Parlament FBiH još na početku ove godine da zeleno svjetlo za izgradnju ovog bloka, najveće poslijeratne investicije u BiH teške 1,5 milijardi KM.

Inače, Vlada FBiH je još na hitnoj sjednici održanoj 24. novembra 2017. godine prihvatila zaključak tima za pregovore te je odorbila aktivnosti na usaglašavanje teksta garancije FBiH i drugih finansijskih dokumenata koji proizilaze iz Sporazuma o kreditnoj liniji izmedu Elektroprivrede BiH i Cexim Banke Kine. Na telefonskoj konferenciji održanoj 22. januara i 9. februara 2018. godine, Cexim Banka je prihvatila većinu prijedloga Tima za pregovore. U maju je sve jednoglasno usvojeno, no u Ministarstvu finansija FBiH je sve bilo privremeno stopirano.

Vlada FBiH je tek 17. avgusta izdala garanciju za gradnju ovog kapitalnog projekta, a sve je na jučerašnjoj sjednici aminovala i Skupština dioničara Elektroprivrede BiH. Ispostavit će se, kasno. Naime, šanse da se još u naredne dvije sedmice održi sjednica Predstavničkog dom kao i Doma naroda Parlamenta FBiH kako bi se odobrio ovaj kapitalni projekat su ravne nuli, potvrđeno je za Klix.ba u ovoj zakonodavnoj instituciji.

Šef Kluba DF-a u Predstavničkom domu Dženan Đonlagić rekao je za navedeni portal da je ova informacija poražavajuća te pokazuje kako aktuelna vlast tjera domaće i strane investicije.

“Mjesecima nismo dobili u parlamentarne klupe taj projekatt niti smo ikada imali priliku da se o tome odredimo. Iluzorno je očekivati da se to u ovom mjesecu desi, kada smo u jeku izborne kampanje. Umjesto da se bavio strateškim invsticijama, federalni premijer se bavio piljarskom ekonomijom odnosno “banditizam ekonomijom”, rekao je Đonlagić.

On je dodao i da je aktuelna vladajuća koalicija Parlament FBiH dovela do najnižeg nivoa produktivnosti u historiji. “Ne postoji ozbiljno zakonsko rješenje, ozbiljan projekat koji je realiziran, zapravo ništa od onoga što je pompezno najavljivano, a posebno ništa iz elektronenergetskog sektora. Vlast je ponovo poslala poruke da strane invsticije nisu dobrodošle u BiH”, zaključio je Đonlagić.

(Tuzlanski.ba) | Preuzeto sa: https://tuzlanski.ba/ekonomija/nista-od-izgradnje-bloka-7-u-tuzli-kinezi-se-povlace-iz-projekta/

RH Saloni Živinice