20 April, 2019 8:00 PM
Zovko Mobility

Wigemark: Od početka reformi ostvaren napredak, ali nedovoljan

Šef Delegacije Evropske unije u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark izjavio je danas u Sarajevu da se mnogo toga desilo u BiH od početka reformi prije četiri godine i da je ostvaren napredak, ali da je stanje još daleko od zadovoljavajućeg.


videoprilog Adne Madžarević (Dnevnik 2)

Pred početak prve u nizu debata o potrebi za nastavkom reformi, koja je održana na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Wigemark je rekao da je danas manja nezaposlenost, ali da još nema dovoljno radnih mjesta, posebno za mlade.

– Više treba biti učinjeno na vladavini prava jer i to može privući više investicija, zdravstvo treba reformisati, te što više koristiti digitalnu ekonomiju – naveo je Wigemark.

Ambasadorica Njemačke u BiH Christiane Hohmann rekla je da učesnici na ovakvim debatama trebaju formulisati koje zakonske promjene Bosni i Hercegovini trebaju u narednom periodu.

Dodala je da žele ohrabriti građane BiH da otvoreno kažu šta očekuju od političara i u kojem pravcu žele da zemlja ide.

Vršilac dužnosti dekana Ekonomskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Meliha Bašić kazala je da na ovim debatama treba razmotriti koji su naši problemi i šta se to dešava u svim sferama života – od visokog obrazovanja, ekonomije, politike, zakonodavstva i približavanja Evropskoj uniji.

Nakon današnje, tokom septembra i oktobra širom BiH će u organizaciji Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH biti održano još šest sličnih debata s predstavnicima akademske zajednice, studenatima, poslovnom zajednicom i nevladinim sektorom.

federalna.ba/Fena

RH Saloni Živinice