20 April, 2019 7:39 PM
Zovko Mobility

Slučaj ‘Memić’: Porodica tvrdi da ima nove dokaze o ubistvu

Porodica stradalog Dženana Memića za 29. septembar u Sarajevu najavljuje nove velike proteste te poziva cjelokupnu javnost da im pruži podršku. Muriz Memić, Dženanov otac, još jednom ukazuje na odgovornost Dalide Burzić, glavne kantonalne tužiteljice, jer još uvijek nije poznato kako je Dženan stradao.


videoprilog Faruka Durmiševića (Federacija danas)

Muriz Memić, otac Dženana Memića, javnosti je iznio informacije o, kako ističe, prijetnjama koje su došle iz Sarajevskog kantonalnog tužilaštva na sudsko vijeće u slučaju Ljubo i Bekrija Seferović, koji su prvostepenom presudom oslobođeni odgovornosti za smrt Dženana Memića.

– Zadokumentovano je, zabilježeno, sve će vam biti jasno. Da sam ja prijetio bi bio uhapšen. U OHR isto imaju informaciju i tražit ću da oni sprovedu ovaj zakon, sigurno su nadležni. Visoki predstavnik Inzko je pomeo Barašina, neka pomete i Dalidu Burzić i Zdravka Kneževića – poručio je Muriz Memić.

Za porodicu Memić glavni disciplinski tužilac je odgovoran što Dalida Burzić nije smijenjena te za svoje navode imaju i dokaze. Iz VSTV-a, odnosno, Ureda disciplinskog tužioca nismo dobili odgovor.

Ipak, Memić imenuje: – Amina Kurbegović-Kurspahić, blizak član njene porodice je zgazio pješaka i Dalida Burzić ga je amnestirala. Taj dokumenat sam ja predao u državno tužilaštvo.

– VSTV na slučaju Dženan Memić i na slučaju u Banjoj Luci dokazalo i pokazalo da ga treba reformisati. Taj kompletan sistem je nakaradan, privremena diskreciona suspenzija i postoji zbog toga kada disciplinski tužilac Ureda disciplinskog tužioca koji je pri VSTV-u uoči razloge zbog čega nekog treba procesuirati – navodi Ifet Feraget, advokat porodice Memić.

Iz Sarajevskog kantonalnog tužilaštva nemaju komentar na izrečene navode porodice Memić već samo ističu da nisu dobili pisani otpravak presude da bi mogli uložiti žalbu.

Porodica Memić ističe da su probijeni svi zakonski rokovi da dobiju presudu te pozivaju sve građane 29. septembra da im pruže podršku na skupu u glavnom gradu.

federalna.ba

RH Saloni Živinice