20 April, 2019 7:25 PM
Zovko Mobility

Tuzlanske mjesne zajednice se godinama bore sa zagađenjem

Sa zagađenjem tla, vode i zraka u nekoliko tuzlanskih mjesnih zajednica stanovnici se bore godinama i izgleda da će ta borba trajati vječno. Najteža situacija je onima koji žive u blizini industrijske zone. Statistika govori da je životni vijek tih ljudi 55 godina. Rješenja nema ni na pomolu.


videoprilog Dine Durmića (Dnevnik 1)

Tuzla godinama nosi teret industrijskog grada, koji je  u prijeratnom periodu bio jedna od okosnica razvoja ovog kraja. Tako struka opravdava tezu da su stanovnici naselja Šićki Brod i Bukinje danas četiri puta ugroženiji od građana koji žive nekoliko kilometara dalje. Potvrdila nam je to i porodica Divković, čiji  su članovi oboljeli i tvrde da nekadašnju industrijsku zonu grada soli nije zaobišla nijedna negativnost.

„Katastrofa, sa svih strana smo ugroženi. Prvo Termoelektrana, pa rudnik dok je radio svu nam zemlju upropastio, sljakište su nam ovdje dovezli. Onda lokalne kabadahije otpade ovdje pod prozorima nam drže“, kaže Slavica Divković, stanovnica naselja Bukinje.

„To je, pluća, rakovi. Kamara poznanika je obolilo i umrlo“, priča Milorad Divković, stanovnik naselja Bukinje.

Stručnjaci navode da Tuzla, nekada vodeća industrijska zona, i dalje ima najveći broj zagađivača tla, vode i zraka.

„Zrak je zagađen, glavni izvor je Termoelektrana. Rudnici, hemijska industrija, predhodno je bila elektroliza, mi je imamo u HAK-u. Kako je to trajalo godinama mi imamo i zagađeno tlo“, smatra prof. dr. Nurka Pranjić, šefica katedre na Medicinskom fakultetu u Tuzli.

Divkovići nam  kažu da je problem zagađenja u svim sferama najizraženiji u ljetnom periodu.

„U baštu kad odes da pobereš povrće, vidiš na plodovima da ima čađi“, priča Slavica Divković, stanovnica naselja Bukinje.

„Oni su kažnjeni što žive dole. I ja da se pitam, da se moje pita ja bih te ljude izmjestila u gornji dio grada. A dole ostaviti samo industrijska postrojenja“, jasna je prof.dr. Nurka Pranjić, šefica katedre na Medicinskom fakultetu u Tuzli.

Za realizaciju ovog projekta, potrebno je na desetine miliona maraka. Drugog rješenja na pomolu za sada nema. Stanovnicima Šićkog Broda i Bukinja ostaje samo nada da će jednog dana udisati čist zrak i manje strahovati za zdravlje.

federalna.ba

RH Saloni Živinice