20 April, 2019 7:25 PM
Zovko Mobility

Vučić će se večeras obratiti naciji

Nakon što se u Bruxellesu odbio susresti s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se večeras u 21 sat obratiti srbijanskoj javnosti u govoru koji će izravno prenositi Radio-televizija Srbije.

Nakon što je ovoga ljeta plasirana ideja o mogućoj zamjeni teritorija kao “povijesnom” rješenju sukoba između Srba i Albanaca, nova runda pregovora između Beograda i Prištine izazvala je veliko zanimanje javnosti, ali do susreta Vučić – Thaci na kraju nije došlo.

Razlog tomu je odbijanje kosovskih vlasti da dopuste Vučićev posjet vodoopskrbnom sustavu Gazivode na sjeveru Kosova, oko kojeg se spore Beograd i Priština.

Vučić se u Bruxellesu sastao samo s visokom predstavnicom EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, a zatim se odmah vratio u Beograd.

Mogherini je u petak objavila priopćenje u kojem je navela da je obavila “nekoliko krugova razgovora” s dvojicom predsjednika u bilateralnom formatu.

Poručila je da i dalje “ima poteškoća”, ali da vjeruje u predanost obojice predsjednika nastavku procesa kako bi u “sljedećih nekoliko mjeseci postigli pravno obvezujući sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, u skladu s međunarodnim pravom”.

RTS je prenio u petak da je srbijanski predsjednik zatražio od vojske, policije i tajnih službi da prekinu svu komunikaciju s kosovskim i međunarodnim dužnosnicima, nakon poruka iz Prištine da nije dobrodošao na Kosovo.

Vučić je vojsci zapovjedio, a od policije i tajne službe BIA-e zatražio da prekinu kontakte s kosovskom policijom, KFOR-om i bilo kojim albanskim i međunarodnim predstavnikom koji djeluje na Kosovu.

Thaci u Briselu: Nije bio Vučićev bojkot

federalna.ba/Fena

RH Saloni Živinice