20 April, 2019 7:25 PM
Zovko Mobility

Zvizdić: Srbija neće odlučivati o granicama BiH

Pitanje granice između BiH i Srbije još izaziva oštru polemiku domaćih političara. Najveća greška je što političari iz Sarajeva nisu pristali da se razgovara o utvrđivanju granične linije između BiH i Srbije, smatra Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH. Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (SDA), ovu izjavu nazvao je krajnje licemjernom jer, kako kaže, granica BiH i Srbije je utvrđena te međunarodno priznata Dejtonskim mirovnim sporazumom. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić (SDA) smatra da posljednja ‘populistička’ izjava Milorada Dodika da će, ‘kada je riječ o pitanju granice između Srbije i BiH – biti onako kako Srbija kaže’, predstavlja novi beskrupulozni nasrtaj na suverenitet BiH, ciljano urušavanje dobrosusjedskih odnosa i namjernu provokaciju koja nema uporište u stvarnim činjenicama.


videoprilog Lejle Džin (Dnevnik 2)

Granica je utvrđena. Trebalo je izvršiti određene korekcije oko Rudog. Pitanja granice može se riješiti po principu kvadratni metar za kvadratni metar, potpuno ista površina i samo ispravljanje nelogičnosti, što je od interesa za narod u pograničnom pojasu, smatra Ivanić. Ističe da političari iz Sarajeva nisu imali hrabrosti za taj korak, što je nazvao velikom greškom. Da je nedostajalo hrabrosti političara iz Sarajeva, tvrdi i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak (PDP): “Da nam nisu izbori bili kada se o tome zadnji put razgovaralo, možda smo i mogli da postignemo rješenje. Iako moram reći da je nedostajalo hrabrosti i odlučnosti kod političara u Sarajevu, da se tu zaista stavi tačka na to pitanje”.

Srbija je od BiH zatražila promjenu granice na tri lokacije, a ne samo oko Rudog, kao što tvrdi Ivanić, ističe Džaferović. On smatra da je razmjena teritorija koju je Srbija ponudila, zapravo, pokušaj prevare na štetu BiH, jer je granica međunarodno priznata i potvrđena te se može mijenjati samo uz pristanak obje države. Iz drugog entiteta stiže jasna poruka, Republika Srpska i Srbija su jedno.

“Ja kažem da će biti granica onako kako Srbija kaže. Pa to je nama jedno – Republika Srpska i Srbija kod nas je jedno, mi nemamo problem s tim. Ali mislim da ono što Srbija predlaže jeste funkcionalno, jeste na pravi način regulisanje te granice”, poručuje Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entieta RS (SNSD).

Dodik ističe – ako bude izabran za člana Predsjedništva BiH, neće kočiti nijedan projekat. Prijeti da, ako neko bude kočio neki njegov plan, suočit će se s onim što do sada nisu vidjeli u organima BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić (SDA) smatra da posljednja “populistička” izjava Milorada Dodika da će, “kada je riječ o pitanju granice između Srbije i BiH, biti onako kako Srbija kaže”, predstavlja novi beskrupulozni nasrtaj na suverenitet BiH, ciljano urušavanje dobrosusjedskih odnosa i namjernu provokaciju koja nema uporište u stvarnim činjenicama. 

Dodaje da je zbog toga neophodno, “ne zbog Dodika, nego zbog onih koji mogu biti zavedeni i povjerovati u ovakvu utopijsku i besmislenu izjavu, jasno kazati da u vezi s pitanjem granice između BiH i Srbije, nikada neće biti onako kako Srbija kaže”.

“Ta vremena, kada se o interesima BiH odlučivalo u našem susjedstvu, su nepovratno prošla i sasvim sigurno se nikada više neće vratiti. Srbija i bosanskohercegovački entitet RS nisu i nikada neće biti “jedno”, kako Dodik insinuira. Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata, cjelovita i nedjeljiva država Bošnjaka, bosanskohercegovačkih Srba, bosanskohercegovačkih Hrvata i ostalih, dok je RS samo jedan od dva bosanskohercegovačka entiteta, nastao u Dejtonu, sa jasno propisanim i ograničenim nadležnostima političko-administrativne jedinice u sastavu BiH, dok sva obilježja države pripadaju samo Bosni i Hercegovini – ističe Zvizdić. 

Zbog toga će, kako dodaje, i u vezi s pitanjem granica biti isključivo onako kako kažu, odnosno kako predlože, pripreme, usvoje i provedu nadležne institucije države Bosne i Hercegovine, u skladu s interesima Bosne i Hercegovine, i na bazi očuvanja njenog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i međunarodnopravnog subjektiviteta, saopćeno je iz Zvizdićevog kabineta.

“Dodik zna, ali namjerno prešućuje, pa ga je potrebno podsjetiti, da je Bosna i Hercegovina 22. maja 1992. godine postala članicom Ujedinjenih nacija i da je toga dana sa stanovišta međunarodnog prava okončan proces i završena svaka diskusija oko granica Bosne i Hercegovine. Dakle, granica između BiH i Srbije je utvrđena, međunarodno priznata i potvrđena Badinterovom komisijom i Dejtonskim mirovnim sporazumom, i može se mijenjati samo uz pristanak obje države, a ne kako Dodik sanja i insinuira da će se to pitanje završiti onako “kako će to Srbija kazati” – naglasio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Podsjetio je na hiljadugodišnju teritorijalnu konstantu BiH, čija se neuništiva i neprocjenjiva kulturološka vrijednost i stvarna historijska i politička činjenica ne može osporiti bilo kakvim manipulacijama.

– Bilo bi poželjno da to shvate i prihvate svi koji uzaludno maštaju o podjelama, pripajanjima, razmjenama teritorija i crtanju novih granica, i da taj “labuđi pjev” pokušaju pretvoriti u konkretne integracione aktivnosti u cilju jačanja unutrašnje kohezije, unapređenja regionalne saradnje i nastavka puta ka euroatlantskim integracijama – zaključio je Zvizdić.

federalna.ba

RH Saloni Živinice