20 April, 2019 7:32 PM
Zovko Mobility

SDS: Vlada RS-a kupuje socijalni mir megalomanskim zaduženjima

Potpredsjednica Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević izjavila je da vlada tog bh. entiteta više od decenije kupuje socijalni mir megalomanskim zaduženjima, da bi sada RS imala privredu na izdisaju i masovni odlazak radno sposobnog stanovništva.

Pandurević je navela da je 2006. godine, kada je Savez nezavisih socijaldemokrata (SNSD) preuzeo vlast u RS-u, svaka jedanaesta konvertibilna marka iz budžeta išla na otplatu duga, dok u ovoj godini svaka druga marka budžetskih prihoda se izdvaja za ove svrhe.

Potpredsjednica SDS-a podsjetila je da je u tom periodu kontinuirane vladavine SNSD-a Republika Srpska prodala svoj značajan resurs, Telekom Srpske, za milijardu i 200 miliona maraka, dok je FBiH i danas vlasnik svoja dva telekom operatera.

Telekom Srpske kupio je Telekom Srbije u vrijeme vlasti Vojislava Koštunice za 646 miliona eura.

“To nije sve. U 2018. godini Federacija BiH je otkazala sve planirane aukcije dugoročnih obveznica, dok se Vlada RS-a zadužila na Bečkoj berzi za 320 miliona KM, i to se zadužila kod šest domaćih banaka po kamati koja je tri posto veća nego što bi bila ovdje”, rekla je Pandurević na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Na taj način, kako je ocijenila, aktuelna vlast je pokušala baciti prašinu u oči javnosti kako je RS bitan faktor ili je, dodale je, izloženost domaćih banaka prema Vladi RS-a prevelika da više nisu mogli da im daju kredite, pa su pribjegli stranim opcijama.

Potpredsjednica SDS-a smatra da se sve to moglo drugačije uraditi, bez enormnog zaduživanja.

“Rasterećenjem privrede fiskalnih i parafiskalnih nameta otvarate mogućnost za otvaranje novih radnih mjesta i povećanje prihoda, jer kad imate jaku privredu nije problem vraćati pokoji kredit”, naglasila je Pandurevićeva.

Ona je poručila da je SDS, sa svojim koalicionim partnerima, uvjerena da će se od 8. oktobra, nakon općih izbora stvari postaviti drugačije, odnosno da će ako pobijede na izborima postaviti zdrave temelje za obnovu Republike Srpske, koji će se zasnivati na jačoj privrednoj aktivnost, a ne megalomanskim zaduženjima.

federalna.ba/Beta

RH Saloni Živinice