19 August, 2019 4:43 AM
Zovko Mobility

Šarović posjetio kompaniju ‘Kremnice’

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, tokom današnje posjete općinama Berkovići i Ljubinje, obišao je i proizvodne pogone kompanije „Kremnice“, specijalizovane za obradu prirodnog kamena.

Riječ je o firmi koja obrađuje hercegovački kamen i uspješno ga izvozi u Kinu, s tendencijom daljeg razvoja i još većeg zapošljavanja lokalnog stanovništa, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

– Djeluje nestvarno da se iz Hercegovine kamen izvozi u daleku Kinu i to svaki mjesec 70 brodskih kontejnera, preko Luke Ploče, a uskoro i znatno više – istakao je tokom posjete ministar Šarović.

Videoprilog Anite Zovko (Dnevnik 2)

Naglašava da je kineska strana veoma zainteresovana za Kamen iz Berkovića.

– Javila su se nova četiri investitora i već su otvoreni pregovori za četiri nova pogona – istakao je ministar, dodajući da su nova ulaganja omogućena i kroz otvorene investicione linije Kina + 16 i „Jedan pojas, jedan put“.

Kompanija „Kremnice“ je 100 posto kineska investicija, jedina u ovom dijelu Republike Srpske, čija vrijednost iznosi više od četiri miliona KM i čija cjelokupna proizvodnja se izvozi na kinesko tržište. Kompanija trenutno upošljava 58 radnika, uglavnom mještana lokalnih sela ove siromašne općine.

federalna.ba/Fena

RH Saloni Živinice