24 August, 2019 2:29 PM
Zovko Mobility

Rusija: Optužbe ‘Microsofta’ – ‘lov na vještice’

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da optužbe ‘Microsofta’ o navodnoj umiješanosti ruske vlade u hakerske napade na američke institucije podsjećaju na ‘lov na vještice’.

“Žalosno je da jeda jedna tako velika međunarodna kompanija, koja već dugo posluje na ruskom tržištu, i to veoma aktivno i uspješno, učestvuje u lovu na vještice kojim je Washington zaokupiran”, navodi se u saopćenju Ministarstva.

“Microsoft” je ranije saopćio da su hakeri povezani s ruskom vladom pokušali da izvedu cyber-napade na američki Senat i konzervativne istraživačke centre.

Šef “Microsofta” Brad Smith rekao je da nema dokaza da su najnoviji ruski hakerski napadi na američki Senat i američke istraživačke centre bili uspješni, dodajući da su mete hakera bile “sve političke strane”.

On je u intervjuu za mrežu NBC rekao da “Microsoft” apsolutno nema sumnji da je ruska hakerska grupa iza ovog pokušaja napada, poznata kao ‘Fancy Bear’, ista ona čija je meta bio “svaki značajniji predsjednički kandidat prošlog proljeća u Francuskoj”.

federalna.ba/Srna-Reuters

RH Saloni Živinice