20 Februar, 2019 12:27 PM
Zovko Mobility

U Zenici predstavljen projekt ‘Be Transparent to Business’

Udruženje poslodavaca Zenica u partnerstvu s Udruženjem poslodavaca ZDK-a predstavilo je projekat „Be Transparent to Business“. Projekt finasira Američka ambasada u BiH, a osim u Zenici bit će predstavljen i u Zavidovićima, Maglaju, Usori i Brezi.

videoprilog Mujesire Purić (Federacija danas)

Cilj projekta je aktivnije učestvovanje poduzetnika u BiH u procesu donošenja odluka i cjelokupnog tržišnog pozicioniranja. Provođenje niza aktivnosti o pravnim okvirima, parafiskalnim opterećenjima na svim nivoima vlasti neke su od tema na koje upozoravaju poslodavci.

– Najveći problem s kojim se suočavaju svi poslodavci je izuzetno visoko opterećenje plaća koje rezultira slabom privrednom aktivnošću i nekonkurentnošću i, što je najvažnije, poslodavci nisu u mogućnosti dati veće plaće zaposelnicima, što rezultira velikim odlaskom mladih – kazala je Senaida Turkić, predsjednica UO Udruženja poslodavaca Zenica.

Poslodavci upozoravaju da je vrlo značajna transparentna raspodjela javnih prihoda, bolja komunikacija poduzetnika s inspekcijom, te zajedničko djelovanje i udruživanje pri rješavanju značajnih pitanja prema vlastima. Problem vide u tome što i dalje nemamo jaka udruženja i sindikate.

– Da bi nas slušali, moramo biti daleko brojniji, moramo imati jaka udruženja, s jasnim planovima i ciljevima. Moramo razgovarati argumentima i zahtijevati ono što nam pripada – istaknula je Turkić.

Tarik Šahinović student je treće godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici. Uključio se u ovaj projekt jer želi od ljudi „iz prakse“ dobiti nova znanja i vještine da bi u budućnosti profesionalno mogao obavljati posao za koji se školuje.

– Ovo je sjajna prilika. Ovakvi projekti su šansa da studenti upoznaju ljude i da iz prve ruke vide probleme s kojima se susreću – ocijenio je on.

Poslodavci upozoravaju i na veliku neujednačenost plaćanja naknada za korištenje građevinskog zemljišta i komunalnih taksi. Privrednik iz Zenice za poslovni prostor i djelatnost godišnje plati 30.000, a poduzetnik iz Tešnja 1.000 maraka.

federalna.ba

RH Saloni Živinice