20 Februar, 2019 12:50 PM
Zovko Mobility

Tufekčić: Dali smo prolaz svim amandmanima na braniteljski zakon

Sjednica parlamentarne Komisije za usaglašavanje teksta Zakona o pravima demobiliziranih branitelja održana je u Mostaru, a prema riječima predsjednika te komisije Jasenka Tufekčića, na sjednici su članovi ponovo dali prolaz osnovnom tekstu zakona predloženog od Vlade FBiH, a koji je usvojen u oba doma Parlamenta FBiH.

– Komisija je, također, dala prolaz amandmanima koji su usvojeni u Zastupničkom domu, a Vlada ih prihvatila kao svoje i samim tim postali su sastavni dio teksta Zakona. Dali smo prolaz, kao i na prvoj sjednici, amandmanima koje nije prihvatila Vlada, a koji su usvojeni u Zastupničkom domu i u Domu naroda – pojasnio je Tufekčić, dodavši kako će se sutra svim članovima Komisije poslati i pismeno ono što je danas usuglašeno.

videoprilog Adle Dizdar-Hodžić i Maje Popović (Dnevnik 2)

Najavio je kako će Komisija za usaglašavanje iduće sedmice održati sastanak s premijerom i dva dopremijera i rukovodstvom za zakazivanje sjednica te s predsjednikom Federacije BiH i dopredsjednicima.

– Braniteljima sam više puta rekao da sam dio te ekipe. Svako ko misli da me pokušava ultimatumima i rokovima pomjeriti da se nešto uradi za dan-dva-tri, vara se. Doći ćemo do najkvalitetnijeg rješenja – poručio je Tufekčić.

Dodao je kako neće biti zakona i dok Bošnjaci Livna ne budu dobili status demobiliziranih branitelja, a ne da i dalje imaju status, kako je naveo, oružanih pobunjenika protiv Herceg-Bosne.

Sjednica parlamentarne Komisije za usaglašavanje teksta Zakona o pravima demobiliziranih branitelja trebala je početi u 14 sati, ali je počela sa zakašnjenjem. U međuvremenu su se ispred zgrade Vlade FBiH u Mostaru, gdje je održana sjednica, skupilo više desetaka demobiliziranih branitelja koji su iskazivali nezadovoljstvo što je sjednica premještena u Mostaru te su blokirali glavni ulaz u zgradu.

Demobilizirani branitelji pokušali su i nasilno ući u zgradu, ali ih je u tome spriječila policija.

Boto: Opet smo prevareni, moramo povući radikalan potez

Predsjednik Udruženja “Zaboravljeni branitelji” Darinko Boto izjavio je nakon današnje sjednice Komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta FBiH u Mostaru da su demobilisani borci opet prevareni.

“Prevareni smo po nalogu partije i njihovih vlastodržaca. Opet se uplela politika i ko zna kada će naše pitanje biti riješeno. Jasenko Tufekčić je njihov igrač, on je njihova produžena ruka. On je dežurni krivac za ono što se danas dogodilo, a iza njega sva klika i sva partija”, rekao je on.

Dodao je da je Tufekčić “pogazio sve što je izjavio prošlog ponedjeljka”.

“Sad se izvlači da nije bilo ovo, da nije bilo ono… Ovo su samo političke igre. Mi moramo povući radikalan potez. Ovo se drukčije neće riješiti”, kazao je Boto.

Dodao je da su demobilisani borci tražili tri osnovne stavke.

“Tražili smo izradu i javnu objavu registra sa imenima i prezimenima, s odvojenim borbenim i neborbenim sektorom, tražili smo borački dodatak, koji se isto razdvaja na borbeni i neborbeni sektor, i tražili smo skidanje finansiranja s državnog i nižih nivoa silnih udruženja”, rekao je Boto.

federalna.ba/Fena/Onasa

RH Saloni Živinice