20 Februar, 2019 1:07 PM
Zovko Mobility

Brza cesta važna za povezivanje s ekonomski jakom regijom

Migranti, proces evropske integracije, a posebno plan izgradnje brze ceste koja bi Goražde povezala s glavnim gradom bile su teme u fokusu razgovora predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića s premijerom i ministrima u Vladi BPK–Goražde.


videoprilog Hasana Gabele (Dnevnik 2)

Predstavnici kantonalne vlasti izrazili su zadovoljstvo činjenicom da se sa priče o izgradnji brze ceste Goražde – Sarajevo konačno prešlo na djela. Sedamdeset miliona maraka već je spremno za finansiranje izgradnje tunela Hranjen na budućoj dionici puta, a ono što posebno naglašavaju jeste pomoć Vijeća ministara, koje je, po riječima kantonalnog premijera Emira Okovića, otklonilo i posljednje prepreke za realizaciju ovog infrastruktrunog projekta.

– Usvajanjem Strategije transporta, koja je omogućila dalji nastavak, i donošenje odluke na nivou Vlade FBiH – rekao je Oković.

Brza cesta koja će povezati Goražde s glavnim gradom naše zemlje nije u interesu samo BPK-Goražde već i cijele BiH, kazao je Zvizdić i najavio konkretne poteze u smislu početka radova na realizaciji projekta.

– Riječ je o ovih 13,7 kilometara koji će u princpu skratiti put od Sarajeva do Goražda za skoro 50 kilometara i mogu kazati da će august i septembar biti presudni kada ćemo zajedno s drugim nivoima vlasti zatvoriti ukupnu finansijsku konstrukciju koja će značiti i realizaciju izgradnje tunela i preostalih kilometara puta – kazao je Zvizdić.

Na sastanku s predstavnicima kantonalnih vlasti govorilo se i o migrantima kao i ulozi BPK-Goražde u procesu evropskih integracija u smislu doprinosa u radu mehanizma koordinacije.

federalna.ba

RH Saloni Živinice