20 Februar, 2019 1:10 PM
Zovko Mobility

Vlada ZDK: Za podršku samozapošljavanja boraca 91.000 KM

Premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Miralem Galijašević i resorni ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković potpisali su danas 31 ugovor u sklopu programa samozapošljavanja i nastavka podrške borcima koji su se, uz podršku Vlade tog kantona, ranije odvažili da otpočnu vlastiti biznis.

Vlada ZDK-a je za realizaciju tog programa osigurala dodatnih 91.000 KM.

“Imamo namjeru da svima pružimo jednaku šansu i da na ovaj način rješavamo probleme boraca”, kazao je premijer ZDK-a i dodao kako su u prioritete svog rada stavili borce.

Čolaković je istakao kako je to kontinuitet podrške zapošljavanju boraca te da su, na početku ove godine, odobrili projekt za zapošljavanje 40 boraca u firmama, kao i da je kroz projekte samozapošljavanja i otvaranje vlastitog biznisa otvoreno 176 firmi.

“Ovo je nešto novo. Sada pokušavamo ljudima koji su već otvorili privatni biznis kroz naše projekte iz protekle dvije godine, a prikazali su određenu dobit, da ih, kao što smo i obećali, nastavimo pratiti i pomagati. Isto tako, svima onima koji su aplicirali za projekt koji smo nazvali priprema za posao, a uglavnom se radi o zapošljavanju u poljoprivredi, inicijalno smo odobrili 3.000 KM. I njih ćemo kontinuirano pratiti”, kazao je Čolaković.

On je napomenuo i kako su, zbog povećanog interesa boraca za projekte samozapošljavanja, preraspodjelom sredstava u budžetu Ministarstva za boračka pitanja ZDK-a, umjesto planiranih 1.500.000 KM, osigurali 1,7 miliona KM.

federalna.ba/Fena

RH Saloni Živinice