20 Februar, 2019 1:11 PM
Zovko Mobility

Trump vratio sankcije Iranu

Američka vlada je u ponedjeljak ponovno uvela prvi paket sankcija Iranu, koje će uglavnom bili usmjerene na bankarski sektor zemlje.

Implementacija prvog paketa sankcija SAD-a Iranu počet će večeras u ponoć po lokalnom vremenu. Njim će iranskim vlastima biti zabranjena kupovina američkih dolara i trgovina zlatom i plemenitim metalima.

Također, sankcije će se odnositi i na trgovinu čelikom, ugljem i aluminijem, a posljedice će osjetiti i automobilska industrija. Od sutra će biti implementirane i sankcije koje se tiču civilne avijacije, što će ograničiti kretanje iranskih putničkih aviona i onemogućiti uvoz rezervnih dijelova za avione.

Zabranjen je i izvoz iranskih ručno tkanih tepiha i hrane iz Irana u SAD.

Trump vratio sankcije Iranu

Predsjednik SAD-a Donald Trump potpisao je ukaz kojim su Iranu ponovo uvedene brojne sankcije, tri mjeseca pošto se Washington povukao iz nuklearnog sporazuma s Teheranom.

Trump je kazao da je američka politika da se na Iran izvrši “maksimalni ekonomski pritisak”.

Predsjednik SAD-a je u današnjoj izjavi ponovio stav da je nuklearni sporazum iz 2015., prema kojem je Iran ograničio nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija, “užasan, jednostrani sporazum”, i prema njegovim riječima, ostavio je iranskoj vladi mogućnost da finansira sukobe na Bliskom istoku.

On je naveo da SAD pozivaju sve zemlje da “jasno stave do znanja da se iranski režim suočava s izborom: ili da promijeni svoje prijeteće, destabilizujuće ponašanje i reintegriše se u globalnu ekonomiju ili da nastavi putem ekonomske izolacije”.

Trump je upozorio da prema novom režimu sankcija svi koji ne prekinu svoje veze s iranskom ekonomijom “rizikuju teške posljedice”.

Nešto ranije je izvor iz američke vlade rekao da SAD “nisu posebno zabrinute” zbog evropskih mjera za zaštitu evropskih firmi od sankcija Iranu.

federalna.ba/Agencije

RH Saloni Živinice