24 Juni, 2019 6:34 PM
Zovko Mobility

Nekadašnji učesnik Formule 1 sprema novi sportski model

Francuski Ligier, koji se od 1976. do 1996. takmičio u šampionatu Formule 1, predstavit će u septembru novi sportski automobil. Ligier je auto-brend koji je decenijama bio prepoznatljiv prije svega po svom trkačem timu u “najbržem cirkusu”, ali i kao proizvođač gradskih “mikro” automobila.

Osnovao ga je 1968. godine poznati vozač trka i ragbista Guy Ligier, koji je preminuo 2015. Licencu na ime Ligier trenutno posjeduje francuska firma Onroak Automotive, koja je iskoristila 50-godišnjicu ovog brenda kako bi promovisala potpuno novi soprtski automobil.

Model za sada nepoznatog naziva bit će predstavljen javnosti u septembru, a na prvoj tieser fotografiji prikazan je njegov zadnji dio koji sa svojim specifičnim LED stop svjetlima pomalo podsjeća na aktuelni Ford Mustang.

Novi Ligier konstruisan je isključivo za trkačku stazu i neće moći da se koristi na javnim putevima. Homologovan je po FIA E II SH regulativama i imat će masu ispod 780 kg. Pogoni ga 3.7 litarski V6 sa 330 KS (242 kW) koji je uparen sa šestobrzinskim sekvencijalnim mjenjačem.

Početna cijena u Francuskoj iznosit će oko 89.000 eura, a prodaja će početi u novembru.

federalna.ba/B92.net

RH Saloni Živinice