20 Februar, 2019 12:58 PM
Zovko Mobility

Prirodne katastrofe u Aziji uzrokovale smrt više od 1.000 osoba

Prirodne katastrofe i nepovoljni vremenski uslovi koji su u julu pogodili Aziju uzrokovali su smrt više od hiljadu osoba.

Monsunske kiše, poplave, klizišta i tajfuni su samo neke od prirodnih katastrofa s kojima su se susreli stanovnici zemalja Jugoistočne, Južne i Istočne Azije, javlja Anadolu Agency (AA).

Indija 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Indije saopćilo je kako je do posljedica monsunskih kiša, poplava i klizišta u julu stradalo 569 osoba.

Podaci iz izvještaja Centralne komisije za vode (CWC) objavljeni 17. jula pokazuju kako su monsunske kiše koje su počele početkom juna u 91 regiji pričinile štetu na 55.000 kuća, a stradalo je više od milion životinja.

Pakistan

Nacionalna agencija za upravljanje prirodnim katastrofama Pakistana (NDMA) saopćila je kako je u zemlji u periodu od 40 dana smrtno stradalo 60 osoba. Poplave su pričinile štetu na 218 kuća.

Nepal

Ministarstvo unutrašnjih poslova Nepala saopćilo je kako je od 1. do 15. jula od posljedica poplava i klizišta uzrokovanih intenzivnim monsunskim kišama, stradalo 56 osoba. Tačnije, od sredine aprila pa do kraja jula u prirodnim katastrofama stradalo je 455 osoba.

Oštećeno je 3.755 kuća u zemlji, a nastala šteta se procjenjuje na oko 30 miliona dolara.

Kina

Obilne monsunske kiše u julu su u Kini uzrokovale poplave u 28 područja, u kojima je smrtno stradalo 86 osoba.

Poplavljeno je područje površine od oko 2,18 miliona hektara, oštećeno je 30.000 kuća, a posljedice poplava osjetila su 23 miliona ljudi.

Osim toga, u naletu tajfuna Ampil koji je pogodio sjeveroistok zemlje, 24. jula poginula je jedna osoba.

Tajfun je u Shandong donio i obilne padavine zbog kojih su evakuirane 134 osobe, a poplavljeno je područje površine 31.600 hektara.

Šteta koju je tajfun pričinio procjenjuje se na 17 miliona dolara.

Filipini

Manilu i otok Luzon, na Filipinima, su prošle sedmice pogodile poplave i klizišta uzrokovani obilnim padavinama u kojima je stradalo 25 ljudi.

Vijeće za upravljanje rizicima od prirodnih katastrofa (NDRRMC) saopćilo je kako pričinjena šteta od oko 52,6 miliona dolara.

Nacionalna agencija za zaštitu od prirodnih katastrofa Filipina 19. jula je saopćila kako je zbog tropske oluje ”Henry” evakuirano 71.310 ljudi, a šteta je pričinjena na 152 kuće.

Indonezija

U zemljotresu jačine 6,4 stepeni koji je krajem jula pogodio indonežanski otok Lombok stradalo je 16 osoba.

Vijetnam

U naletu tajfuna “Son Tinh” u Vijetnamu poginule su 32 osobe, a više od 5.000 domaćinstava je pretpjelo štetu, dok je uginulo 17.000 životinja.

Tajland

U klizištima uzrokovanim obilnim padavinama, u području Bo Klua, na Tajlandu, preminulo je osam osoba.

Klizištem koje se pojavilo 28. jula u mjestu Huay Khab evakuirano je 60 porodica.

Mijanmar

Obilne padavine pogodile su i područja Mijanmara, a preminulo je 11 osoba. Oko 120.000 ljudi bilo je primorano napustiti domove i potražiti sigurnija područja.

Laos

U području Attapeu, na jugoistoku Laosa 23. jula urušila se brana Xe-Pian Xe-Namnoy čija je gradnja bila u toku, a posljedice poplava osjetilo je više od 11.000 ljudi.

Zvaničnici su istakli kako su poplavljena brojna sela u kojima je izvučeno 27 tijela, dok drugi zvaničnici na terenu tvrde kako je stradalo najmanje 30 osoba.

Japan

Zastrašujući podaci o stradalima usljed elementarnih nepogoda dolaze iz Japana. Lokalni zvaničnici tvrde kako su u poplavama i klizištima uzrokovanim obilnim padavinama koje su zapad Japana zahvatile u prve dvije sedmice jula, stradalo najmanje 222 osobe.

Također, ovu zemlju je pogodio i toplotni val, a temperature su mjestimično iznosile i više od 40 stepeni Celzijusa. U julu je od zdravstvenih problema uzrokovanih ekstremno visokim temperaturama zraka preminulo oko 100 osoba.

federalna.ba/AA
RH Saloni Živinice