20 Februar, 2019 12:48 PM
Zovko Mobility

Milioni civila imaju samo jedan obrok za dva dana

Zbog političke nestabilnosti i konflikata, koji traju već duže vrijeme, milioni stanovnika Jemena u dva dana imaju samo jedan obrok.

Milioni državljana Jemena suočeni sa siromaštvom i uglavnom su gladni. Koordinatorica Ujedinjenih nacija za Jemen Lise Grande izjavila je da milioni imaju uslove samo za jedan obrok u dva dana.

“Oko 8,4 miliona Jemenaca ne znaju kako će se snaći i odakle će doći naredni obrok. Većina u dva dana ima samo jedan obrok. U nekim porodicama u sedmici dana imaju samo dva obroka”, pojasnila je Grande.

Podcrtala je da je na području Hudeyde, na zapadu Jemena, u zračnim napadima uništena infrastruktura te da su zabilježeni slučajevi kolere.

Grande smatra da 75 posto civila u toj zemlji treba humanitarnu pomoć. Potrebno je, poručila je, da se sve strane usaglase, prekinu sukobe i iznađu političko rješenje za njihove probleme.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat. Pobunjenički pokret Huti kontroliše glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.

Konflikti u Jemenu izazvali su krah zdravstvenog sistema što je dovelo do širenja zaraznih bolesti u kojima su hiljade ljudi izgubile život.

federalna.ba/AA

RH Saloni Živinice