24 Juni, 2019 6:41 PM
Zovko Mobility

New Delhi u škole uveo ‘kurikulum sreće’ koji je osmislio Dalaj lama

Učenici državnih škola u New Delhiju od ponedjeljka će učiti kako biti sretan u sklopu “kurikuluma sreće” koji je osmislio Dalaj lama.

U novoj inicijativi koja se fokusira na “holističku edukaciju” sudjelovat će 800 tisuća učenika, od predškolske dobi do tinejdžera, u više od tisuću škola.

“Indija je jedina država koja može spojiti moderno obrazovanje i drevno indijsko znanje”, poručio je vođa tibetanskih budista i dobitnik Nobelove nagrade za mir, prenijeli su organizatori.

“To je potrebno kako bi se nosili s destruktivnim emocijama u svijetu. Stoga ono što kreće u školama u Delhiju može imati utjecaja na cijeli svijet”, dodao je Dalaj lama.

Kurikulum se fokusira na dnevno vježbanje mindfulnessa (usredotočena svjesnost) ili meditacije, moralnih učenja, mentalnih vježbi i aktivnosti kojima je cilj naučiti učenike kako biti dobra ljudska bića, rekao je predstavnik gradskih vlasti Manish Sisodia.

“Fokus će biti na mentalnom zdravlju, karakteru i otpornosti”, rekao je upozorivši na zabrinjavajuću pojavu da “se razina sreće i zdravlja smanjuju dok razine stresa, tjeskobe i depresije rastu”.

Delhi nije prvo mjesto u Indiji u kojem se država uključila u inicijative širenja sreće.

Vlada je 2016. u središnjoj pokrajini Madhya Pradesh uspostavila “odjel za sreću” koji radi na sreći lokalnih stanovnika.

Ta je inicijativa objavila da ju je inspirirao susjedni Butan koji od 70-ih godina mjeri sreću svojim indikatorom GNH.

federalna.ba/Hina

RH Saloni Živinice