16 Februar, 2019 10:25 AM
Zovko Mobility

Talibani preuzeli odgovornost za bombaški napad u Peševaru

Odgovornost za bombaški napad u utorak na politički skup u Pešavaru na sjeverozapadu Pakistana u kojemu je poginulo 20 osoba preuzeli su talibanski militanti.

Glasnogovornik odmetnute grupe Tehrik Taliban Pakistan (TTP) Muhamad Hurasani u srijedu je objavio izjavu u kojoj grupa preuzima odgovornost za napad. Talibani poručuju da su napali Nacionalnu stranku Avami (ANP) zbog njenog “sekularnog pristupa” i upozorili su ljude da ubuduće ne dolaze na njihove skupove.

Bolnica je objavila da je dosad 20 ljudi smrtno stradalo, među njima 18 civila a da dva tijela još nisu identificirana. Napad je izveden tokom sastanka antitalibanske stranke, Nacionalne stranke Avami, koja je već bila na meti napada islamista zbog protivljenja talibanima.

Šef peševarske  policije Qazi Jamil izjavio je da je među ubijenim osobama u samoubilačkom napadu pokrajinski šef  Awami nacionalne stranke (ANP) Haroon Bilour, prenosi Xinhua.

Bombaš samoubojice aktivirao je eksplozivni prsluk kada je Haroon Bilour bio u susretu sa pripadnicima stranke na javnom sastanku na području Yakatoota u Peševaru, glavnom gradu provincije Khyber Pakhtunkhwa u Pakistanu.

Bombaš je uspio doći blizu Haroona Biloura kad su članovi stranke slavili vatrometom.

Bashir Bilour, otac Haroon Biloura i visoki politički čelnik ANP-a, također je ubijen u eksploziji tokom predizborne kampanje u Peševaru 2012. godine.

Čelnici glavnih političkih partija osudili su napad i pozvali vlasti da osiguraju sigurnost političara.

federalna.ba/Fena

RH Saloni Živinice