16 Februar, 2019 10:23 AM
Zovko Mobility

Obilježena 162. obljetnica rođenja Nikole Tesle

Polaganjem cvijeća na spomenik Nikoli Tesli u Zagrebu na dan njegova rođenja 10. srpnja u okviru manifestacije “Tesla&friends 2018” odana je počast nacionalnom velikanu, poznatom izumitelju i znanstveniku Nikoli Tesli, javlja Anadolu Agency (AA).

Cvijeće su na Teslin spomenik, djelo Ivana Meštrovića, u istoimenoj ulici devetu godinu zaredom položili gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković David Matthew Smith i predsjednica Udruge Nikola Tesla (UNT) Dragica Mihajlović.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić istaknuo je kako je Tesla bio znanstvenik i vizionar koji je kazao kako će budućnost izreći konačnu istinu o njegovim izumima.

“Nažalost, suvremenici ga, kao i sve velike ljude, ne razumiju”, kazao je Bandić.

Bandić je poručio kako je Tesla svratio u Zagreb u Gradsku skupštinu na predahu između New Yorka i Praga kako bi se obratio tadašnjim gradskim zastupnicima sa ciljem da pomogne narodu, no kako ga zastupnici tada nisu poslušali i prihvatili njegove prijedloge.

Bandić se osvrnuo i na obilježavanje Teslinog rođendana u Beogradu te poručio kako bi se svi trebali ravnati Teslinom izjavom da se ponosi srpskim rodom i hrvatskom domovinom.

Predsjednica UNT-a Dragica Mihajlović poručila je kako  je cilj manifestacije odati počast Nikoli Tesli, njegovom djelu i svemu što Tesla predstavlja u svijetu.

“Morate se složiti da je Tesla ostavio neizbrisiv trag u svijetu i zaslužan je za stvaranje moderne civilizacije. Mnogima je on nadahnuće za stvaranje humanijeg društva”, poručila je Mihajlović.

Manifestacija “Tesla&friends 2018” ove godine obilježava 162. obljetnicu njegova rođenja povodom čega se održavaju peti Dani Nikole Tesle – dani znanosti, inovacija i tehnologija od 9. do 11. srpnja u Zagrebu.

Povodom rođendana Nikole Tesle tijekom tri dana manifestacije održava se svečana proslava i dodjela godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost, konferencija “Tesla u Zagrebu” i otvaranje izložbe “Teslin svjetski sustav” u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

Manifestaciju “Tesla&friends” već devetu godinu zaredom organizira Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost.

Pokrovitelji manifestacije su Hrvatski sabor, resorna ministarstva, Grad Zagreb i brojne druge institucije.

federalna.ba/AA

RH Saloni Živinice