14 Novembar, 2018 12:15 PM
Zovko Mobility

Na udaru i oko 10.000 zaposlenih u industriji čelika u BiH

Evropska unija od 15. jula uvodi zaštitne mjere za tržište čelika i aluminija, kao odgovor na poteze SAD-a. Na opasnosti i posljedice koje to može imati za industriju čelika ekonomisti su upozoravali. Ove mjere za industriju čelika u Bosni i Hercegovini, kojoj su zemlje Unije tradicionalno tržište, biće pogubne ukoliko državne vlasti, insistirajući na Sporazumu i stabilizaciji i pridruživanju, ne zaštiti ovu proizvodnju.

videoprilog Gordane Ristović-Muslija (Federacija danas)

Iz kompanije Arcelor Mittal Zenica, najvećeg bosanskohercegovačkog izvoznika, danas su upućena ozbiljna upozorenja vlastima.

“Ovo će nas primorati da odmah poduzmemo određene korake u smanjenju proizvodnje za više od 30% unutar jednog mjeseca, što će dovesti do prvog koraka – slanja radnika na čekanje. Vlada BiH treba poduzeti sve korake kako bi uvjerila EU da treba poštivati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji garantira slobodnu trgovinu za industriju čelika u BiH sve dok ona ne šteti poslovnom okruženju u EU”, kazao je Biju Nair, generalni direktor Arcelor Mittala Zenica.

Na udaru će se naći ekonomija Bosne i Hercegovine jer nije u pitanju samo poslovanje jedne kompanije – posljedice će osjetiti sektor transporta i energetike, ali i veliki broj malih i srednjih preduzeća, kooperanata proizvođača čelika. Upravo zato i nadležno državno ministarstvo mora biti uključeno u ovu situaciju, iako se radi o direktnom odnosu jedne kompanije i posebnog tijela Evropske unije.

Već sada je izvjesno da će se, ukoliko izostanu adekvatni potezi domaćih vlasti, na udaru naći i oko 10.000 radnika direktno i indirektno zaposlenih u industriji čelika u Bosni i Hercegovini.

federalna.ba

RH Saloni Živinice