16 Februar, 2019 10:22 AM
Zovko Mobility

Beč predlaže da se zahtjevi za azil predaju izvan EU-a

Austrija je iznijela prijedlog prema kojem bi azilanti ubuduće trebalo da svoje zahtjeve predaju izvan EU i samo u izuzetnim slučajevima bi im bilo dozvoljeno da to učine na teritoriji članice evropskog bloka, pišu danas austrijski mediji.

Članice EU, koje su podijeljene po pitanju imigracije, postigle su u junu saglasnost da obrađuju zahtjeve za aziil u kampovima oko Mediterana, uključujući Afriku, te da će podijeliti odgovornost za spašene migrante.

Njemačka, Italija i Austrija planiraju da tokom sedmice razgovaraju o tome kako zatvoriti Mediteransku rutu kojim više hiljada migranata stiže iz Afrike u Evropu.

Prema pisanju austrijskog magazina “Profil”, u dokumentu austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova poziva se na uspostavljanje novog “zaštitnog sistema” prema kojem nijedan zahtjev za azil ne može biti podnijet na evropskoj teritoriji”.

List ističe da je Austrija iznijela ovaj prijedlog na sastanku zvaničnika EU na nivou civilnih službenika. Nije precizirano kada je sastanak održan.

“Samo u Centrima za registraciju izvan evropskog bloka ljudi kojima je neophodna zaštita mogu biti probrani i kasnije prebačeni u članice EU”, piše “Profil”.

Magazin ističe da Austrija, takođe, poziva da se azil odobri samo onima koji poštuju “vrijednosti EU, njena osnovna prava i slobode”.

Plan za uspostavljanje Centara za registraciju u Africi prije dvije godine predložio je mađarski premijer Viktor Orban koji je tada na naišao oštre kritike zbog eventualnog kršenja prava onih koji budu pokušali da pređu Sredozemno more i dođu u EU.

federalna.ba/Srna

RH Saloni Živinice