16 Februar, 2019 11:07 AM
Zovko Mobility

Ultramaratonci krenuli iz Ovčare, do Srebrenice trče 227 km

Sedam maratonaca krenulo je jutros iz Memorijalnog centra Ovčara na ultramaraton od Vukovara do Srebrenice, u povodu obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici.

Ultramaratonci će u pet etapa preći 227 kilometara i na taj način odati počast žrtvama zločina u Srebrenici i Vukovaru, te svim nevino stradalim tokom rata od 1990. do 1995. Dolazak u Potočare planiran je 10. jula oko 13 sati.

Ekrem Bećirović, voditelj ultramaratona i zamjenik predsjednika Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba koja je organizirator ultramaratona, kazao je za Fenu da je ovo sedmi ultramaraton iz Vukovara za Srebrenicu.

“Dražen Ćućić, Zmago Horvat, Robert Kasumović, Elvir Rakipović, Duško Štrbac, Slovenac Nikica Danil i Nermina Bakalović iz Potočara, a trenutno živi u Americi preći će etapu Vukovar/Ovčara – Vinkovci – Brčko – Janja – Zvornik – Srebrenica/Potočari kako bi odali počast nevino ubijenim žrtvama”, kazao je Bećirović.

Razgovor o temi “Kako se sjećati Srebrenice” (Genocid kao mjesto kulturnog sjećanja) bit će održan danas u 19 sati u Novinarskom domu Zagreb, a sudjelovat će: Hariz Halilović, Hasan Nuhanović, Tomislav Pletenac i Ajka Tiro Srebreniković.

federalna.ba/Fena

RH Saloni Živinice