16 Februar, 2019 10:25 AM
Zovko Mobility

Uvjerljivo izglasana nagodba za Agrokor

U Košarkaškoj dvorani Dražen Petrović predstavnici vjerovnika Agrokora na ročištu sazvanom od strane Trgovačkog suda u Zagrebu izglasali su 80-postotnom većinom glasova nagodbu sa Agrokorom, javlja Anadolu Agency (AA).

Prilikom glasovanja u Košarkaškoj dvorani Dražen Petrović danas je 80,2 posto predstavnika svih potraživanja podržalo nagodbu koju je preložio Vladin izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško.

Zbog prevelikog broja vjerovnika koji sudjeluju u procesu, sudsko ročište o nagodbi za Agrokor, kojeg predvodi sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu Nevenka Siladi Rstić izmješteno je iz sudnice u Košarkašku dvoranu „Dražen Petrović“.

Naime, ukupno je 3.069 vjerovnika Agrokora koji imaju pravo glasa o nagodbi, a na okupljanju se registriralo njih 248, manje od desetine od ukupnog broja.

S obzirom da jedna registrirana osoba može zastupati veći broj vjerovnika, ukupno je na ročištu putem predstavnika bilo zastupljeno 2.978 vjerovnika.

Ukupno 3.069 vjerovnika ima otvorena potraživanja s kojima mogu glasati na ročištu, od čega 2.785 ima otvorenu potraživanja veća od 1.000 kuna (135 eura).

Pravo glasa imaju predstavnici neosporenih potraživanja koja iznose ukupno oko 25 milijardi kuna (3.37 milijardi eura), a naknadno pravo glasa su danas na ročištu dobili i predstavnici osporavanih potraživanja u iznosu od 8 milijardi kuna (1,08 milijardi eura).

Nezadovoljni predstavnici vjerovnika imaju pravo uložiti žalbu.

Za izglasavanje nagodbe, koje je održano putem mobilne aplikacije razvijene posebno za ovu svrhu od strane samog Agrokora, bilo je potrebno dobiti više od dvije trećine glasova vjerovnika.

Proces implementacije nagodbe koja će omogućiti normalno poslovanje poduzeća koncerna Agrokor trajat će, očekuje se, između tri i četiri mjeseca. Izvanredna uprava ostaje na čelu Agrokora dok se nagodba u potpunosti ne realizira.

Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, poznatiji kao ‘lex Agrokor’ donesen je 6. travnja prošle godine.

federalna.ba/AA

RH Saloni Živinice