16 Februar, 2019 10:24 AM
Zovko Mobility

Kina potpuno spremna za trgovinski rat sa SAD-om

Kina je danas saopćila da je ‘potpuno spremna’ za trgovinski rat sa Sjedinjenim Američkim Državama, pošto su se umanjile nade za prevazilaženje tenzija između te dvije najveće ekonomije u svijetu.

Carine koje je uveo Washington na robu iz Kine stupit će na snagu u petak, a Peking je najavio kontramjere.

Portparol kineskog Ministarstva vanjskih poslova Lu Kang rekao je novinarima da je Kina “potpuno spremna za paket neophodnih mjera” da bi sačuvala svoje nacionalne interese.

“Nadamo se da će SAD osigurati uslove za lojalnu konkurenciju za investicije i operacije kineskih kompanija u SAD-u i da doprinese uzajamnom povjerenju”, rekao je kineski zvaničnik.

Među američkim kompanijama koje bi mogle da budu pogođene kontramjerama koje je najavila Kina su one koje se bave proizvodnjom soje i viskija, kao i prozvođači automobila kao što su Ford i Tesla, navela je agencija AP.

Trump je još tokom predizborne kampanje napadao Kinu optužujući je za nefer trgovinske prakse poput manipulisanja valutom. On je rekao da će njegova administracija, ako Kina ne promijeni ponašanje, uvesti kaznene tarife na kinesku robu.

On je prošle godine tražio da se ispita da li uvozni čelik i aluminijum predstavljaju prijetnju po nacionalnu sigurnost, poslije čega je Ministarstvo trgovine SAD-a u februaru predložilo uvođenje tarifa ili kvote na uvoz metalnih proizvoda.

Kina međutim optužuje SAD za protekcionizam i osudila je ponašanje SAD u oblasti trgovine, opisujući ga kao unilateralizam.

Agencija AP je prenijela danas i da je Kina izdala upozorenje svojim građanima koji putuju u SAD. U upozorenju koje su kineske vlasti izdale krajem prošle sedmice, a koje je objavljeno na sajtu kineske ambasade u SAD-u ukazano je, pored ostalog, na visoke troškove liječenja u toj državi i značaj opreza zbog kriminala i terorističkih napada.

federalna.ba/Beta-AP

RH Saloni Živinice