19 August, 2019 8:03 PM
Zovko Mobility

Hyundai i Kia ispred Porschea: Istraživanje potvrdilo kvalitetu korejskih automobila

Povijesni uspjeh za korejsku autoindustriju. Tri najkvalitetnije marke dolaze iz Koreje, a konkurirati im više ne može ni Porsche.

U svojem godišnjem izvješću J.D. Power je proveo istraživanje kvalitete novih automobila i odagnao svaku sumnju u kvalitetu korejskih automobila. Naime, apsolutni pobjednik s najmanje prijavljenih problema po automobilu je Genesis (68 prijavljenih problema na 100 automobila), premium brand koncerna Hyundai Kia. Pogađate, dalje slijede upravo Kia sa 72 i Hyundai sa 74 prijavljena problema.

Top pet najkvalitetnijih marki zaokružuju njemački Porsche i veliko iznenađenje, američki Ford. Da, nekadašnji vladari, japanski brandovi poput Honde i Toyote, doslovno su zbačeni s trona. Da stvar bude gora, Toyota i Honda su pali ispod industrijskog prosjeka za ovu godinu, a koji se temelji na broju prijavljenih problema u prvih 90 dana vlasništva. Toyota se morala zadovoljiti 17., a Honda tek 23. mjestom. I ovdje je glavni problem bila elektronika, te činjenica da nisu napredovali u odnosu na godinu prije. S druge strane, kvaliteta američkih vozila se drastično poboljšala.

Na samom začelju također ima iznenađenja. Dok smo na Jaguar i Land Rover navikli da drže fenjer švedski Volvo je iznenađenje. Za utjehu recimo kako je kod sve tri marke glavni uzrok problema upravo infotainment.Upravo zato ne treba čuditi što je nisko i Subaru, marka čiji automobili u studijama pouzdanosti rabljenih vozila redovito drže vrh.

Industrijski prosjek je trenutno 93 prijavljena problema na 100 automobila, a većina prijavljenih problema tiče se elektronike. Tako ovdje jednaki status imaju bezazleni problemi poput kompliciranog infotainmenta, ali i curenja ulja.

Najveći napredak u kvaliteti bilježi Mazda, a prate ju Mitsubishi, Cadillac i Infiniti.

Gledano po modelima apsolutni kralj je i dalje Porsche 911 s 48 prijavljenih problema.. Nimalo čudno jer je doista teško zamisliti da se netko žali na 911-icu.Gledano po modelima razloga za zadovoljstvo mogu imati BMW i Mercedes od europskih marki, kao i Porsche.

federalna.ba/index.hr

RH Saloni Živinice