16 Februar, 2019 10:27 AM
Zovko Mobility

Time: Dobro došli u Ameriku!

Na naslovnoj stranici novog broja američkog sedmičnika „Time“, koji će biti u prodaji 2. jula, naći će se foto-ilustracija uplakanog djeteta imigrantkinje iz Hondurasa, prisilno odvojenog od majke, koje stoji naspram predsjednika SAD Donalda Trumpa, a na crvenoj pozadini u uglu je ispisano „Dobro došli u Ameriku“.

Time navodi da je fotografiju za „Getty Images“ uslikao John Moore, dobitnik Pulitzerove nagrade, koji godinama fotografiše imigrante na graničnim prelazima između SAD i Meksika. Navodi se da je jedna od Moorovih fotografija, načinjena ove sedmice, postala najvidljiviji simbol debate o imigrantima koja se vodi u SAD.

„Ovog puta mi je bilo baš teško. Čim je sve bilo završeno, ubacili su ih (imigrante) u kombi. Morao sam da stanem i duboko udahnem nekoliko puta“, rekao je Moore.

On je tako opisao svoju reakciju na scenu kojoj je prisustvovao, gdje dvogodišnja djevojčica iz Hondurasa plače dok joj majku policajci privode u pograničnom gradu McAllen u Teksasu.

„Sve što sam želio u tom trenutku bilo je da je uzmem u naručje. Ali nisam to mogao“, rekao je Moore.

 

Američki predsjednik Donald TrUmp potpisao je jučer izvršnu uredbu kojom se imigrantskim porodicama koje ilegalno pređu južnu granicu SAD omogućava da ostanu zajedno sa djecom dok čekaju na ishod imigracionog postupka.

Američki ministar odbrane James Mattis izjavio je da će Pentagon „odgovoriti ako se bude zahtjevalo“ da pomogne u smještaju migranata privedenih prilikom ilegalnog prelaska američko-meksičke granice.

AP je prenio da je Mattis rekao da će Pentagon podržati sve što ministarstvo za unutrašnju bezbjednost bude navelo da je potrebno, komentarišući tvrdnje novinara da su federalne agencije već odredile četiri vojne baze za potencijalni privremeni smještaj privedenih migranata, uključujući djecu bez pratnje.

federalna.ba/Tanjug

 

RH Saloni Živinice