16 Februar, 2019 10:24 AM
Zovko Mobility

Veliko nevrijeme zahvatilo Sarajevo i okolinu

Nevrijeme, praćeno jakim pljuskom i vjetrom, pogodilo je poslijepodne Sarajevo, a pojedini dijelovi glavnih ulica ubrzo su bili poplavljeni.

Poplavljene su saobraćajnice na Pofalićima, u Drinskoj, te na području spoja ulica Alije Kučukalića i Safeta Zajke. Također, zabilježena je poplava na raskrsnici ulica Ante Babića i Safeta Hadžića na Alipašinom polju.

Zabilježen je i slučaj spašavanja putnika iz automobila koji je ostao zarobljen u vodi na Mojmilu.

Općinski štab civilne zaštite Olovo donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće u pet mjesnih zajednica: Olovo, Olovske Luke, Petrovići, Gurdići i Dugandžići.

Potvrdila je to Feni glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite Majda Kovač, naglasivši da je jako nevrijeme, uz obilne kišne padavine, zahvatilo jučer od 16.30 do 19.00 sati istočni dio općine Olovo. Vodostaj rijeke Stupčanice je narastao, a bujični potoci poplavili su dijelove naselja Olovo, Olovske Luke, Gurdiće i Dugandžiće.

Kovač navodi da su uništeni mostovi u naseljima Dugandžići i Gurdići, a svi putevi na ovom području su oštećeni. Svi propusti i kanalizaciona mreža u spomenutim naseljima su začepljeni.

U prekidu su putne komunikacije za naselja Dugandžići, Gurdići i Klis, te je “odsječeno” oko 200 stanovnika. Bujice su uništile i zasade malina.

Pomoć stanovništvu pružili su pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Olovo, Dobrovoljno vatrogasno društvo Olovo i JKP Bioštica Olovo.

“Ekipe civilne zaštite su na terenu, pokušavaju još uvijek da saniraju stanje”, navela je Kovač.

federalna.ba/agencije

RH Saloni Živinice