16 Februar, 2019 10:22 AM
Zovko Mobility

Otkazima ljekara počinje civilizacijski sumrak u TK?

Iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona očekuju da će nakon potpisivanja otkaza, procedura prikupljanja dokumentacije i predaja na protokole zdravstvenih ustanova biti brzo završena. Posljednji je ovo korak, navode, putem kojeg se žele izboriti za reprezentativnost ovog Sindikata i bolji i cjenjeniji položaj u društvu.

Više od hiljadu potpisanih obrazaca individualnih otkaza ljekara, odnosno članova Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona bit će predato na protokole zdravstvenih ustanova, onog momenta kad procedura potpisivanja u potpunosti bude okončana. Neće biti dozvoljene pojedinačne predaje i dodatni pritisak i zaplašivanje ljekarskog osoblja, što je već viđeno u nekim zdravstvenim ustanovama, navode u ovom Sindikatu.

„U Univerzitetskom kliničkom centru i Domu zdravlja Tuzla imamo strašne pritiske na naše članove, ne mogu vam objasniti. Ljudi se kolebaju toliko da više ne znaju jesu li doktori ili nisu doktori. Atmosfera je usijana toliko, kao pred rat ’92 godine“, kaže dr. Admir Suljić, predsjednik Štrajkačkog odbora SSDMiS TK.

Kako Suljić dalje navodi, doktori  žele da ih Vlada Tuzlanskog kantona prihvati kao socijalnog partnera i prizna reprezentativnost ovog Sindikata, nakon čega bi pregovori u vezi potpisivanja kolektivnog ugovora bili nastavljeni. Premijer TK navodi s druge strane da bi rješenje o reprezentativnosti trebalo biti doneseno uskoro. Presude koje su usporile ovaj proces nije želio komentarisati.

„Ja sa pregovaračkim timom Vlade stojim na raspolaganju, uvažavam doktore medicine i stomatologe i sasvim je jasno da su oni bitan dio zdravstvenog sistema Tuzlanskog kantona i činjenica da smo do sada sjedili sedam puta sa njima pokazuje da smo mi imali dobru namjeru“, kaže Jakub Suljkanović, premijer TK-a.

Saopćenjem za javnost danas se oglasio i Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH iz kojeg naglašavaju da otkazima ljekara u Tuzlanskom kantonu počinje civilizacijski sumrak, ocijenivši da se time urušava zdravstveni sistem TK te da 480.000 stanovnika TK ostaje bez zdravstvene zaštite na koju imaju pravo oduvijek. |

federalna.ba

RH Saloni Živinice