16 Februar, 2019 10:44 AM
Zovko Mobility

Razmislit ćete o korištenju Facebooka kad vidite koje sve informacije prikuplja o vama

EZIVI načini na koje Facebook špijunira svoje korisnike detaljno su otkriveni u dokumentima prezentiranim u američkom Kongresu na 454 stranice.

Iako su neki podaci koje Facebook skuplja o svojim korisnicima već odavno poznati, neki bi vas mogli iznenaditi, a mi vam prenosimo nekoliko najzanimljivijih.

Informacije o uređajima

Facebook pomno prati koji uređaj koristite da biste pristupili mreži, pa tako i surfate li trenutno preko smartphonea, tableta, televizije ili kompjutora, a ponekad prati i uređaje koji su spojeni na istu mrežu koju i vi koristite.

Pokreti miša

Facebook prati pokrete vašeg miša dok ste aktivni na društvenim mrežama, a, prema kompaniji, to rade kako bi mogli razlikovati ljude od robota.

Aplikacije i imena dokumenata

Praćenje aplikacija koje koristite kako biste poduzimali radnje na Facebooku pomažu kompaniji kako bi doznala kakve uređaje volite. Uz to, Facebook iz istog razloga bilježi imena vaših dokumenata. Ovakvi podaci omogućuju vam da vidite reklame koje bi vas mogle zanimati.

Uređaji u blizini

Facebook priznaje kako skuplja informacije i o drugim uređajima koji su u vašoj blizini ili na istoj bežičnoj mreži kad otvorite aplikaciju. Kažu da to rade kako bi stvorili što osobnije okruženje na Facebooku.

Postotak baterije

Napunjenost baterije još je jedna od stvari koju Facebook pomno prati, navodno kako bi mogli provjeriti utjecaj koju aplikacije imaju na potrošnju baterije.

Informacije o kontaktima

Facebook prikuplja informacije o ljudima, profilima, grupama, hashtagovima i stranicama s kojima se spajate putem ove društvene mreže, a sve to kako bi mogli odrediti prioritete kad se radi o sadržaju koji će vam se prikazati na naslovnici.

Informacije o lokaciji, kameri i fotografijama

Kad prvi put instalirate Facebook na svoj mobilni uređaj, društvena mreža zatražit će pristup podacima o vašoj lokaciji, fotografijama i kameri, a prikupljene podatke iskoristit će u svrhu prikazivanja reklama koje vas zanimaju.

https://www.index.hr

RH Saloni Živinice