16 Februar, 2019 11:10 AM
Zovko Mobility

Grabar-Kitarović i Tusk razgovarali o migracijama i BiH

Dvodnevni posjet Briselu predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović započela je sastankom s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

“S predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom razgovarala sam prije svega o hrvatskim prioritetima u okviru Europske unije, ali i o pripremama za predsjedanje Vijećem u prvoj polovici 2020. godine, što će biti prilično zahtjevno razdoblje puno izazova i za samu Europsku uniju, a i za Hrvatsku. Tu nam je posebno bitna i sljedeća financijska perspektiva, za koju želimo da zadrži onu istu razinu financiranja, posebno sredstava u kohezijskom dijelu fondova, i u sredstvima za poljoprivredu i za ruralni razvoj”, kazala je hrvatska predsjednica nakon sastanka.

Iz Ureda predsjednice je priopćeno kako je Kolinda Grabar-Kitarović izrazila između ostalog i zabrinutost zbog novih migracijskih trendova te kazala kako je potrebno naći zajedničko rješenje koje će se baviti uzrocima migracija, a ne poticati migracije.

“Kada bi došlo do pojačanja migracijskih valova, ne bi bilo fer da se oslanjamo na države vanjskih granica Europske unije nego da se svi zajedno suočimo i zajedno se pripremimo za moguće pojačan dolazak migranata”, poručila je Grabar-Kitarović.

Sugovornici su razgovarali i o rješavanju pitanja imena Makedonije, a Grabar-Kitarović je kazala kako je od predsjednika Europskog vijeća Tuska između ostalog tražila da Europska unija više prati stanje u Bosni i Hercegovini, kao i nadolazeće izbore u toj državi. U tom smislu istaknula je kako je Hrvatska spremna pružiti pomoć i potporu Bosni i Hercegovini kako bi čim prije dobila status države kandidatkinje.

Govoreći o bilateralnim odnosima sa svim susjednim državama, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako je potrebno doći do rješavanja otvorenih pitanja što je moguće prije, a komentirajući otvoreno granično pitanje sa Slovenijom poručila je kako je riječ o bilateralnom pitanju za koje bi svako miješanje europskih institucija bilo kontraproduktivno, s obzirom na to da nije došlo do povrede europskog prava.

federalna.ba/AA

RH Saloni Živinice