20 Februar, 2019 1:17 PM
Zovko Mobility

Automobili Alfa Romea završili su utrku Mille Miglia zauzevši prva tri mjesta

Prva pobjeda brenda Alfa Romeo na utrci Mille Miglia dogodila se 1928. godine, a izdanje iz 2018. bilo je rekordno, uz 450 takmičarskih timova i tri automobila brenda Alfa Romeo koji su zauzeli prva tri mjesta.

Tako je Alfa Romeo bio zvijezda događaja i glavni junak u postizanju ove značajne prekretnice, u ulozi sponzora automobilske industrije i ulozi osvajača glavnih nagrada na Viale Venezia u Bresciji.

Utrku Mille Miglia za 2018. godine osvojio je model Alfa Romeo 6C 1500 GS Testa Fissa sa timom Tonconogy-Ruffini.

Na drugom mjestu, sa samo osam poena manje od pobjednika, našao se impresivan model 6C 1500 Super Sport iz 1928. godine čiju je karoseriju izradila kompanija Stabilimenti Farina i koji je dio kolekcije FCA zbirke nasleđa (FCA Heritage), obično postavljene u Alfa Romeo muzeju.

Ovaj automobil je imao trkački broj 30, koji je ponjeo i njegov rođak prilikom prve pobjede za brend Alfa Romeo na utrci Mille Miglia sa timom čiji članovi su bili Giuseppe Campari i Giulio Ramponi 1928. godine.

Vozač tokom događaja bio je Giovanni Moceri, u timu sa navigatorom Daniele Bonetti.

Moceri trenutni je nosilac titule sportskog šampiona Grandi Eventi ACI, i uz njegovo ime već stoje upisane pobjede na najvećim tradicionalnim takmičenjima klasičnih automobila, od utrke Mille Miglia do utrka Targa Florio i Coppa d‘Oro delle Dolomiti.

Na trećem mestu našao se model Alfa Romeo 6C 1750 SS Zagato kojim je upravljao tim Vesco-Guerini.

Automobili Alfa Romeo koji su učestvovali u utrci pod okriljem FCA game nasljeđa osvojili su veoma zavidna mjesta i svi su završili 36. historijsko podsjećanje na utrku Mille Miglia tako što su prešli tradicionalnu rutu Brescia-Rome-Brescia.

Time je ovo izdanje za 2018. zasigurno zaslužilo svoje mjesto u historiji brenda Alfa Romeo, a upravo pokrenuti projekat “Alfa Romeo: Mille Miglia na 90 lokacija” ima za cilj da utvrdi najvažnije etape u historiji brenda na utrci Mille Miglia.

federalna.ba/B92.net

RH Saloni Živinice