19 Januar, 2019 3:34 PM
Zovko Mobility

Tadić: Od Izbornog zakona ne treba odustati

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (SDS) Ognjen Tadić poručio je da svi oni koji su do sada podržavali Izborni zakon ne trebaju od njega odustati zato što nije usvojen dana na sjednici već ga trebaju nastaviti podržavati.

Izmjene Izbornog zakona BiH u redovnoj parlamentarnoj proceduri

Komisiji vraćen Prijedlog izmjena zakona o krivičnom postupku

Delegatkinja Kluba Hrvata Zdenka Džambas (HDZBiH) ističe da taj klub smatra da je Izborni zakon, ovakav kakav je, neprovediv, dok delegat Kluba Srba (SNSD) Sredoje Nović tvrdi da zakon svakako neće proći u narednim fazama razmatranja, od Ustavnopravne komisije pa do Doma naroda.

Naime, većina delegata danas je na sjednici Doma naroda PSBiH odbila da po hitnoj proceduri razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH te je odlučeno da Prijedlog zakona bude razmatran u redovnoj proceduri.

Radi se o izmjenama Izbornog zakona BiH koje podrazumijevaju da se u izborni proces uvedu nove tehnologije, poput optičkog skeniranja i elektronskog brojanja glasačkih listića, uvođenja videonadzora na glasačka mjesta i uzimanja otisaka prstiju, a sve zbog sprečavanja izbornih krađa i pokušaja da izbori u BiH budu transparentniji, pošteniji i pravedniji.

Džambas je danas novinarima kazala da Klub Hrvata apsolutno nije bio zadovoljan “hitnošću” Izbornog zakona te da sada za njih postoji mogućnost da vrše ispravke i dodaju ono što misle da treba.

“Da li ćemo u vremenu koje slijedi dobiti neki Izborni zakon, odnosno tehničke izmjene, ne znam, ali veliki je problem što nemamo izmjene Izbornog zakona po Ustavnom sudu”, smatra ona.

Podsjetila je da je Klub Hrvata u Domu naroda ranije ponudio izmjene Izbornog zakona te da se na njemu moglo raditi i da je mogao preći u redovnu proceduru, ali da za to nije postojala volje.

Predsjedavajući Tadić smatra da su u potpunosti u pravu on i svi ostali koji su tvrdili da je ranija akcija u Domu naroda PSBiH bila sračunata na to da se, prije dana raspisivanja izbora, onemogući usvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona u pogledu izbornih tehnika.

Kako je rekao, procedure u Domu naroda su takve da su oni koji su to učinili, imali priliku da uspiju u tome.

U međuvremenu, dodao je, stigla su različita mišljenja, između ostalih, za njega vrlo iznenađujuće negativno mišljenje Vijeća ministara BiH koje bi trebalo, mišljenja je Tadić, korespondirati sa stavovima većine poslanika u Predstavničkom domu, ali da to očigledno nije slučaj.

“Sada se stvorila potreba da se o svemu diskutuje i usvoji rješenje koje će biti najmanje sporno, što omogućava redovna procedura”, kazao je, napominjući da je redovnu proceduru moguće završiti tokom ovog mandata, jer se radi o dvije ili tri sjednice, čak i ako bude javne rasprave.

Na taj način, ističe, bit će razjašnjeno da se nije radilo o zahtjevu da se blokiraju sljedeći izbori i onemogući primjena rezultata, što su tvrdili oni koji su htjeli odgoditi usvajanje Izbornog zakona, već se radilo o istinskoj želji da se usvoji zakon koji utvrđuje primjenu novih izbornih tehnika “koje onemogućavaju pljačku na dan izbora”.

Novinarima se obratio i Nović, po kojem je sada definitivno jasno da su svi koji su predlagali ovaj Izborni zakon dobili jasan odgovor od svih relevantnih državnih institucija da taj zakon više ne može biti usvojen, ne zbog kratkih rokova, već zbog toga što sadržajno ne može zadovoljiti demokratske procese i zaštitu ljudskih prava u BiH.

federalna.ba/Fena/Videoprilog Merime Beširović (Federacija danas)

RH Saloni Živinice