19 Januar, 2019 3:29 PM
Zovko Mobility

Žena prvi put na čelu glavnog grada

Slaba izlaznost i prva žena izabrana na čelo glavnog grada Tunisa odlika su jučer održanih historijskih lokalnih izbora u toj afričkoj zemlji.

Nakon četiri neuspješna pokušaja i odgađanja, jučer su u Tunisu održani prvi lokalni izbori nakon narodnog ustanka kojim je 2011. godine s vlasti srušen autokratski režim Zine al-Abidina Ben Alija.

Vrhovna izborna komisija kasno sinoć je saopćila da je na birališta izašlo 1,78 miliona od ukupno 5,37 miliona registriranih birača. Izborni proces je protekao uz pojačane mjere sigurnosti i bez većih incidenata, a analitičari upozoravaju na slabi, odnosno svega 33,7 odstotni odziv birača.

Pokret Ennahda pobijedio je na lokalnim izborima u Tunisu, osvojivši 27,5 posto glasova, objavila je državna televizija.

Prema nezvaničnim rezultatima, stranka Nidaa Tounes, druga po veličini politička organizacija sa 55 zastupnika u parlamentu, osvojila je 22,5 posto glasova. Demokratski pokret je osvojio 10,7 posto glasova.

Zvanični rezultati izbora trebali bi biti objavljeni 9. maja.

Međutim, čelnici Ennahde već su proglasili pobjedu u glavnom gradu Tunisu u kojem je sa lista tok političkog pokreta osvojila 33,8 posto glasova. Prvi put u historiji funkciju gradonačelnika Tunisa obnašat će žena, Suad Ibrahim.

Izbori su održavani prema Izbornom zakonu usvojenom 2014. godine, a koji nalaže jednak broj žena i muškaraca na kandidatskim listama. Svaki šesti kandidat morao je biti iz populacije mladih, a među prvih deset imena na kandidatskim listama morala je biti i najmanje jedna osoba s invaliditetom. Pripadnicima snaga sigurnosti zabranjeno je kandidiranje na izborima.

Jučerašnji izbori su važni i kao priprema za parlamentarne i predsjedničke izbore koji će u Tunisu biti održani naredne godine.

federalna.ba/AA

RH Saloni Živinice