16 Februar, 2019 10:52 AM
Zovko Mobility

Cijene nafte na svjetskom tržištu najviše u protekle tri i pol godine

Cijene sirove nafte prošle su sedmice znatno porasle zbog tenzija uoči objavljivanja konačne odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o mogućem poništavanju međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu i obnavljanju sankcija prema toj zemlji.

Barel sirove nafte prošle sedmice je na londonskom tržištu poskupio za 0,3 posto i dostigao cijenu od 74,85 dolara.

Na američkom tržištu je barel nafte poskupio za 2,3 posto i trenutno košta 69,70 dolara.

To su rekordno visoke cijene još od onih iz novembra 2014. godine kada je došlo do enormnog poskupljenja tog energenta zbog kriza koje su u Iraku i Siriji izazvali teroristi ISIS-a.

Nakon potpisivanja međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, Iran je početkom 2016. godine ponovo postao veliki izvoznik nafte i to je donekle dovelo do smanjenja cijena tog energenta.

Administracija američkog predsjednika Trumpa sve glasnije prijeti da će obnoviti sankcije prema Teheranu, a konačna Trumpova odluka očekuje se 12. maja.

Trgovci strahuju da bi se zbog sankcija ponuda nafte iz Irana mogla smanjiti i da bi do kraja godine cijene na londonskom tržištu mogle dosegnuti 80 dolara.

Prošlo sedmični rast cijena dijelom je uzrokovan i porukama vlasti Saudijske Arabije koje smatraju da je aktuelna cijena tog energenta niska i najavljuju moguće obnavljanje sporazuma o smanjenoj proizvodnji u zemljama OPEC-a.

S druge strane, rast cijena nafte na tržištu je prigušilo jačanje američkog dolara. Naime, cijena nafte se izražava u dolarima, a rastom američke valute nafta postaje skuplja za vlasnike drugih valuta, pa slabi potražnja za ‘crnim zlatom’.

federalna.ba/AA

RH Saloni Živinice