23 Mart, 2019 3:40 AM
Zovko Mobility

VW otpušta izvršnog direktora Matthiasa Müllera

Njemački gigant Volkwsagen Group otpustit će izvršnog direktora Matthiasa Müllera, dok se i dalje bori sa posljedicama “Dieselgate” skandala. Ova vijest dolazi u danima kada je VW objavio rekordnu prodaju na početku 2018. godine, tri godine nakon afere koja je koštala kompaniju 30 milijardi dolara i poljuljala reputaciju njemačke automobilske industrije.

Müller, kojem je ugovor trebalo da istekne tek 2020, na čelu grupe bi mogao da zamjeni direktor glavnog brenda VW Herbert Diess, a konačna odluka u vezi sa najavljenom promjenom vodstva očekuje se krajem sedmice.

Bez obzira na dobru prodaju, očekuje se da posljedice “Dieselgatea” tek pogode VW s obzirom na sve veći pritisak njemačke vlade, ali i ostalih zemalja za smanjenje broja vozila na dizel pogon, zbog čega su neki gradovi i zabranili njihovu upotrebnu u užem jezgru, pa kompanija mora da ulaže astronomske cifre u razvoj električnih tehnologija.

Müller (64) je preuzeo VW uspred skandala, nekoliko dana nakon što je kompanija u septembru 2015. priznala da je koristila ilegalni softver kako bi prošla testove emisije gasova na više od 11 miliona vozila.

On je spriječio kolaps prodaje i zarade VW-a, gde je proveo cijelu karijeru, pa se ipak smatra donekle odgovornim za skandal. S druge strane, Diess (59) je u VW stigao tek nekoliko mjeseci prije afere.

federalna.ba/B92.net

RH Saloni Živinice