25 Mart, 2019 6:49 AM
Zovko Mobility

PSBiH se izjašnjava o izmjenama Zakona o krivičnom postupku

Oba doma Parlamenta BiH sljedeće sedmice izjašnjavat će se o izmjenama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine. Ali ne istom, već dva različita. Zabrinjavajuća činjenica je da, ukoliko dogovor ne bude postignut do sljedeće sjednice Ustavnog suda BiH, koji je i naložio tu izmjenu, sporne odredbe bi mogle biti stavljene izvan snage. Time bi brojni predmeti organiziranog kriminala i korupcije, koji su u Sudu i Tužiteljstvu BiH u toku, bili dovedeni u pitanje.


videoprilog Aide Salčinović (Dnevnik 2)

Stroži pravni režim u korištenju i kontroli posebnih istražnih radnji u krivičnim postupcima – izmjena je koju je Ustavni sud odlukom po apelaciji Borjane Krišto na odredbe Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH naložio, a izvršna vlast nije uradila za deset mjeseci. U parlamentarnoj proceduri trenutno su dva prijedloga. U Domu naroda BiH u utorak prijedlog Kluba Hrvata. Identičan je prijedlogu Ministarstva pravde, koji je odbijen u Vijeću ministara.

“Ako je ministarstvo predložilo i ako smo u koaliciji, trebao je taj zakon biti usvojen i na Vijeću ministara”, komentirala je Ljilja Zovko, predsjednica Kluba Hrvata u Domu naroda BiH (HDZBiH).

“Sve što se predstavlja kao provođenje odluke Ustavnog suda, a umanjuje efikasnost i narušava integritet pravosuđa i pravosudnih institucija u BiH je neprihvatljivo”, ocijenio je Halid Genjac, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda BiH (SDA).

Priznaje, ipak, da je uz sve te nedostatke i već iskazanu SNSD-ovu podršku, teoretski moguće usvajanje prijedloga Kluba Hrvata. Očekuje i da će dan kasnije na Zastupničkom domu BiH, u drugom krugu biti usvojen SDA-ov prijedlog izmjena koji su uradili domaći i međunarodni eksperti. Jasno je da su kod nas odavno jače interesne od dogovorenih koalicija. Baš zato se očekuje stav DNS-a, koji u Zastupničkom domu nije imao predstavnike, a sada imaju klub. Najavljivali su da zbog hitno predloženih procedura u kojim nema mogućnosti za bilo kakve intervencije, neće podržati oba prijedloga.

“Ja ću biti i na ovom zakonu za redovnu proceduru. Sve zavisi kako će se stvari odvijati u budućnosti, ali mislim da je krajnje rješenje da se usaglase ova dva zakona”, izjavio je Dragutin Rodić, delegat u Domu naroda BiH (DNS).

Procjena je da bi prijedlog SDA, koji je na prošloj sjednici Zastupničkog doma imao opću, ali ne i dovoljnu podršku RS, u srijedu, u drugom krugu glasanja, mogao biti usvojen.

“Očigledno je da HDZ neće, ali mislim da je i bez te političke stranke moguće osigurati parlamentarnu većinu u oba doma Parlamentarne skupštine BiH”, smatra Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma BiH (SDA).

Očekuje i da Dom naroda ne prihvati prijedlog Ministarstva pravde. Na njegove manjkavosti ukazali su i Direkcija Evropske unije u BiH, OHR, te više ambasada. Jasno su poručili da bi nekažnjavanje onih koji čine krivična djela moglo biti direktna posljedica usvajanja polovičnih rješenja ili ukoliko Ustavni sud ukine sporne odredbe. A iz Ustavnog suda poručuju da zasjedaju u maju, te da su komplikovanu situaciju u kojoj bi se moglo naći pravosuđe stvorili oni koji u 11 mjeseci nisu uradili svoj dio posla.

“Svi koji misle da je ovo odluka koja se odnosi samo na nivo BiH, i da pogađa samo Sud i Tužilaštvo BiH griješe, jer standard neustavnosti tih odredbi jednako je primjenjiv i na entitetske zakone i Distrikt Brčko”, poručio je potpredsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko M. Knežević.

Slijedi, dakle, još posla. Ali, uz činjenicu da u korištenju i kontroli posebnih istražnih radnji u otkrivanju teških oblika kriminala treba uvesti strožiji pravni režim, svima bi trebalo biti jasno da on bilo čime ne smije ugroziti efikasan nastavak gonjenja počinilaca krivičnih djela.

federalna.ba

RH Saloni Živinice